1 august 2005

Cine a zis ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, mare dreptate a avut. Voluntariatul meu s-a dus pe apa sambetei caci cei de la Toyota nu s-au obosit sa-mi raspunda, puteau macar sa ma refuze…Foarte nepoliticos din partea lor sa ma ignore. Iar telefonul de la tipul prieten cu profa’ de engleza care are un job part-time pentru voluntari, suna, suna dar nimeni nu raspunde la el. O sa-l mai sun si maine dar nu stiu cate sanse am sa raspunda.

Dar am descoperit altceva azi! Joburi de “data entry” part-time sau full time. Cum de nu m-am gandit la asta mai devreme? Am aplicat azi la vreo patru sa testez terenul, caci sunt destul de multe anunturi pe internet. Majoritatea cer viteza de introducere, habar n-am cate cuvinte tastez pe minut si nici care e rata de eroare dar eu zic ca tastez destul de repede. Deci in ultima instanta, “data entry” scrie pe mine pana gasesc un job bun. Mai am optiunile cu lucrator la Woolworts sau la McDonalds&KFC&Junk Foods, o sa incerc toate variantele astea, in caz ca in doua saptamani de azi inainte daca nu gasesc un job in IT.

Am aplicat si azi “din greu”, am primit telefoane, am stabilit interviuri, ce sa mai zic, a fost o zi plina. Dimineata am fost la interviu la o agentia QPL, tare mult mi-a placut acolo. Agenta mi-a creat un cont intr-o aplicatie si m-a lasat sa completez toate campurile alea. Le-am dat toate datele despre mine, cum ar fi scolile absolvite, numele joburilor precedente, indatoriile la joburi, firmele angajatoare, persoane care pot da referinte, telefoane, cu ce software sau sisteme am lucrat si cata experienta am cu fiecare, samd. Mi-a luat cam 20 de minute sa completez astea apoi am discutat vreo 20 de minute cu agenta. Tipa se numeste Inga, e originara din Lituania, si e foarte amabila si prietenoasa. Am perceput-o ca un partener nu ca pe un intervievator, am discutat foarte deschis si degajat. Mi-am dat drumul la engleza, chiar ma miram si eu ce debit verbal pot sa am. Jobul pe care il intermediaza este la o companie de servicii financiare, leasing si alte chestii din astea, situata in North Sydney, care are nevoie de un System&Database Administrator. Cerintele jobului sunt SQL Server, Microsoft Exchange, VB6, Crystal Reports si networking. Ideea e ca daca ma angajeaza sunt singurul IT de acolo, raspund de tot ce inseamna sistem informatic si in plus trebuie sa am grija de bazele de date, sa dau rapoarte, si sa mentin/dezvolt aplicatiile create in VB6. Imi vine ca o manusa jobul asta, ultimul meu job in Romania fiind tare asemanator cu asta.
La un moment dat tipa m-a intrebat ce salariu doresc. I-am raspuns, uite care e treaba, tu ma reprezinti pe mine in fata angajatorului deci negociezi salariul in numele meu. Amandoi avem interes sa fie cat mai bun…Deci ce recomanzi tu? Foarte multumita de raspunsul meu mi-a spus ca o sa ceara 70.000 pe an, caci e un job de mare raspundere si greu a gasit pe cineva care sa stie Crystal Reports si VB6. Ciudat caci astea merg foarte bine impreuna, in Romania am facut programe care foloseau numai Crystal Reports la modului de raportare. I-am spus ca asa ma gandeam si eu sa cer, intre 60.000 si 70.000 (bancuri, eram gata sa zic 40-50 K daca ea nu zicea nimic). Mi-a spus ca o sa vorbeasca cu clientul si ma suna imediat pentru feedback.
M-a sunat pe la ora 4 PM, mi-a spus ca a reusit sa stabileasca o intalnire pentru maine la 14.30 si mi-a trimis adresa si datele firmei prin email. Din nou a fost sincera cu mine (nici un agent nu a mai facut asta pana acum) si mi-a spus sa vorbesc exact cum am vorbit cu ea, adica sa le spun aceleasi lucruri, si o sa fie bine. Mi-a mai spus ca clientul e un pic sceptic cu privire la mine pentru ca nu am experienta australiana dar ca ea i-a convins ca sunt perfect pentru postul ala.
Daca maine vorbesc la fel ca azi, daca pot convinge angajatorul, iau postul, daca incep sa ma balbai sau am emotii, o sa primesc din nou un fail cat toate zilele. Dar eu ma duc hotarat ca sa-l iau, maine e D-day, maine e o mare batalie, trebuie sa o castig.

Azi a fost si o premiera, am convins un agent, dupa un interviu cu el, sa stabileasca o intalnire directa cu angajatorul. Am mai fost propus de o agenta la un client dar aia nu se pune, am vorbit doar prin telefon si cand am fost la ea sa iau datele clientului deja ma propusese si primise acceptul. Ca mai e o chestie, poate sa te propuna agentul, dar sa nu accepte clientul sa aiba un interviu cu tine.

Dupa intalnirea de dimineata m-am intors acasa si am mancat apoi am plecat la agentia de joburi unde am stat pana pe la 16.30. Am mai avut doua interviuri la telefon cu agenti, au spus ca vor discuta cu clientii despre un interviu.
Dupa un alt interviu telefonic am primit invitatia ca maine la 10.30 sa am un interviu la o alta agentie. Asta e pentru un job super, super, super, sunt constient ca e aproape imposibil sa-l iau, dar ma duc, de ce sa nu incerc? Postul e de Database Administrator la o “mare institutie financiara” iar pachetul financiar oferit este de, tineti-va bine, 120.000 pe an! Eh, n-o sa iau eu potul asta insa merita “sa joc”.
Unele firme ofera un “financial package” care inseamna salariu, un bonus la sfarsitul anului daca ti-ai facut treaba bine, si plata de catre companie a superannuation (min. 9% din salariu). Firma asta ofera 95.000 salariu+15.000 bonus+10% superannuation, asta cred ca e unul dintre cele mai mari packete financiare care le-am vazut in ofertele de angajare din IT. Agenta mi-a spus ca in plus, dupa un an, o sa pot sa cumpar si actiuni ale firmei deci pot fi si actionar…Buna treaba.

Deci maine am doua interviuri pentru joburi “beton” asta e partea buna. Partea proasta e ca si maine o sa lipsesc la cursurile de engleza. 🙁

Tot azi am aplicat si la un post numit “Corporate Information Officer” la un consiliu local din North Sydney. Asta e un post de “local government”, e tare complicat sa aplici la posturile astea. In primul rand trebuie sa downloadezi o multime de informatii despre job de pe site-ul lor (person specification, position description, position advertised, application form, samd). Apoi completezi formularul de aplicatie care are 4 pagini si contine o gramada de intrebari: studiile, firmele angajatoare, adresa si telefoanele lor, numele joburilor precedente, indatoriile la joburi, persoane care pot da referinte, telefoanele lor, daca ai probleme de sanatate, daca ai fost condamnat vreodata si alte intrebari simple. Apoi trimiti aplicatia impreuna cu CV-ul prin posta la adresa indicata si astepti sa fii chemat la interviu. Acolo trebuie sa explici de ce esti persoana potrivita pentru fiecare din cerintele din “person specification”.
Am completat toate paginile alea, mi-am printat si CV-ul si m-am dus la posta unde le-am pus intr-un plic mare-format A4, care m-a costat 2.35 AUD, si le-am trimis.
Este mai dificil de aplicat la astfel de joburi insa ai si niste avantaje. De exemplu daca primesti fail sunt obligati sa-ti trimita in scris motivele pentru care nu te-au ales pe tine. Totodata, intotdeauna este publicat salariul jobului pe care aplici precum si facilitatile pe care le ai legate de programul de lucru.
Pentru jobul la care am aplicat e azi, salariul este de 39.200/year+superannuation+bonus payment payable in december, programul este de 9 zile la doua saptamani (deci ai 2 zile lucratoare libere pe luna), iar numarul de ore pe saptamana este de 35. Ce sa mai zic, program de boieri au astia din sistemul guvernamental. Data limita de trimitere a aplicatiilor pentru job e 8 august deci dupa data aia trebuie sa ma astept sa fiu chemat la interviu.

Cam asta s-a intamplat astazi…Asa cum am zis, maine e o zi foarte importanta. Doamne ajuta!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.