10 august 2005

La cursuri am avut munca in grup, am nimerit in acelasi grup cu Paolo, Takeshi si Lei. Eram un grup format din doi asiatici (Japan, China) si doi latini (Brazil, Romania) si am facut o echipa foarte buna. A trebuit sa discutam despre un articol dintr-un ziar referitor la software-ul folosit de unele agentii de recruitment pentru a filtra CV-urile. Ideea e ca unele agentii, datorita numarului mare de CV-uri primite pentru un job, utilizeaza un program software care filtreaza CV-urile dupa niste cuvinte cheie pe care le cauta in CV. Cei care nu trec de acest “pre-screening” primesc automat emailul cu “sunteti bun, da’ avem pe cineva mai bun”.
In timp ce discutam in grupuri profa ne observa si isi noteaza ceva in caietul ei, am vazut ca are o pagina pentru fiecare student. Acum, la activitatea asta, s-a nimerit sa fiu chiar langa ea si la un moment dat mi-a spus “Gabriel, lasa-i si pe ceilalti sa vorbeasca”. Eu ii las, da’ ce sa fac daca n-au nimic de spus? Adevarul e ca vorbesc cam mult si cica am putere de convingere, Paolo zice ca m-ar angaja in compania lui pe postul de “sales manager” 🙂

Dupa amiaza, la agentia de joburi am gasit destul de multe slujbe la care am aplicat, insa am primit doar un singur telefon. Din fericire acest telefon de la o agentie s-a finalizat cu un interviu, maine la 11.30 trebuie sa fiu in Walker Street in North Sydney. Postul se numeste “Crystal Reports Developer-Business Systems Analyst” si este pe baza de contract pe o perioada de 2-3 luni. Crystal Reports este un “reporting tool” ceva in genul “Reports” din Access, insa mult mai evoluat si mai ergonomic, putandu-se crea foarte rapid rapoarte din orice tip de baze de date suportate de ODBC. Trebuie insa sa intelegi bazele de date relationale si modul cum sunt datele structurate, nemaivorbind de sintaxa SQL. Partea proasta pentru mine e ca n-am mai lucrat de mult cu Crystal Report, ultima oara cand l-am folosit era la versiunea 6.0. Intre timp a ajuns la versiunea 11, astia vor “doar” versiunea 10 sa cunosti (adica sa ai “strong experience”). Normal ca “sunt expert” in Crystal Reports, ca asa le-am zis, asta noapte imi reamintesc care e treaba cu el. Mi-am downloadat si niste documentatie de pe internet, ma pun la punct si cu noutatile aparute intre timp. Ce e frumos in informatica e ca daca stii sa lucrezi cu o versiune mai veche a unui software, e foarte usor sa te adaptezi si cu noile versiuni caci in general astea sunt scoase in scopuri de marketing. Adica adauga cateva functii in plus, le perfectioneaza un pic pe cele existente, aranjeaza putin interfata si gata, avem o “noua” versiune, cumparati-o imediat p’asta ca e “designed for XP”.
Ce pacat ca n-am un computer, instalam imediat Crystal Reports v.10 ca il am pe hard disk-ul adus din Ro. Asta e singurul lucru pe care mi l-am luat de la PC-ul meu, un hard disk de 80 GB (SATA). Daca pierd datele de pe hard diskul ala sunt terminat, acolo e toata viata mea, tot ce am creat pana acum…Imi lipseste tare computerul meu pe care am dat o gramada de bani in Romania, ca eu sunt obsedat sa am daca nu cea mai noua, macar cea mai de calitate tehnologie. Pai cum altfel, doar sunt informatician, lucrez cu calculatoarele nu cu saci de cartofi. Da’ las’ ca-mi iau eu unul nou de aici, mult mai puternic, si imi cumpar legal tot software-ul care imi trebuie.

Deci maine mai am doua interviuri, cel din North Sydney la 11.30 si cel din CBD la 14.30 (la asta din urma tipa a uitat sa-mi trimita adresa prin email, am dat eu telefon azi ca sa intreb unde sa vin).
Ceea ce a fost neobisnuit este ca agenta cu jobul “Crystal Reports” m-a intrebat de doua ori daca am rezidenta permanenta, daca inteleg engleza bine (jobul e din ala care presupune “strong communication skills”). Apoi a revenit cu un telefon si m-a rugat sa aduc pasaportul cu mine…Ciudata cerere! In general australienii te cred pe cuvant tot ce le spui, asta si imi place la societatea asta ca nu trebuie sa aduci tot timpul dovezi cu care sa-ti sprijini afirmatiile; pentru mine care sunt un om corect si cinstit (cel putin asa ma consider) e societatea ideala. O sa o intreb maine de ce mi-a cerut pasaportul, nu m-a crezut pe cuvant sau ce? Ca rezident permanent am acelasi drepturi ca un cetatean mai putin dreptul de vot, deci ar trebui sa ma simt oarecum lezat ca ma trateaza astfel si-mi cere “sa ma identific”. Dar o iert, poate ca a avut probleme cu cineva care a pacalit-o si acum e mult mai atenta cu lucrurile astea. Dar de intrebat tot o intreb!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.