10 octombrie 2005

Zi de luni, deci libera. Dimineata la ora 9.00 am fost la….scoala! Da, am inceput un nou curs la NSW AMES, se numeste “Effective Spoken Communication” (in English of course), adica exact de ceea ce am nevoie. La cursurile astea trebuie sa ma duc doar o data pe saptamana si anume lunea, m-am inscris la ele “din intamplare” ca sa zic asa… Cand am terminat cursurile precedente am intrebat-o pe profa’ daca mai exista ceva dupa asta, adica daca mai putem face scoala. Mi-a spus ca da si mi-a aratat ce cursuri sunt disponibile in continuare pentru absolventii programului Skillmax, iar “Comunicare Verbala Efectiva in Engleza” mi s-a parut cel mai interesant asa ca am rugat-o sa ma inscrie la el. M-am gandit ca n-are cum sa strice, si daca e gratis e cu atat mai bine…Mi-am mai zis ca daca nu-mi place pot sa nu ma mai duc, nu ma obliga nimeni sa continui scoala asta.

Dar imi plac, sunt foarte interesante…Am invatat de exemplu ce anume provoaca “communication breakdowns” si anume sunt trei motive principale:
– NON-UNDERSTANDING adica atunci cand o persoana foloseste limbajul, cuvintele, fraze sau structuri verbale care nu sunt cunoscute sau nu sunt intelese corect de ceilalti
– MISUNDERSTANDING adica exista o nepotrivire intre ceea ce vorbitorul intentioneaza sa transmita si ceea ce interlocutorul intelege. Cuvinte sau fraze si structuri verbale pot avea in inteles particular sau o anumita forta intr-o cultura dar un alt inteles in alta. Oamenii pot intelege toate cuvintele dar sa interpreteze nepotrivit intentiile celuilalt.
– CLASHES IN OUTLOOK AND VALUES adica atunci cand neintelegerile sau chiar un conflictele au loc, astea au ca si cauze atitudinea culturala sau valorile vorbitorului care sunt in contradictie cu valorile exprimate de cuvintele sau comportamentul interlocutorului.

Am urmarit exemple practice de astfel de “intreruperi ale comunicarii”, acum am inteles de ce n-am avut succes la niste interviuri…

Un exemplu concret a ceea ce inseamna diferenta culturala intre comunicarea verbala in Australia si cea din Romania este modul cum se poate transmite o cerere, o instructiune sau o comanda. Inainte de “do it” sau “don’t do it” exista “CAN”, “COULD” sau “WOULD”, urmate neparat de “PLEASE” sau “IF YOU DON”T MIND”. Asta inseamna “polite language”, daca nu folosesti structura asta esti perceput ca fiind “rude” (nepoliticos) si “pushy” (autoritar). E logic ca nu vei castiga niciodata simpatia colegilor de servici si nu vei avea prea multi prieteni Australieni. Intentiile tale pot sa fie cele mai bune, poti sa fi cea mai de treaba persoana din lume dar daca nu folosesti cum trebuie limbajul, cuvintele si contructia frazelor si a structurilor verbale, ai toate sansele sa ramai un neinteles, sa te lamentezi ca “de ce nu oare nu ma integrez aici?”.

Vocabularul limbii Engleze este extraordinar de bogat, de flexibil si de adaptabil. Limba Engleza are mai multe cuvinte in vocabularul de baza decat orice alta limba, un vorbitor nativ de Engleza foloseste in medie 5000 de cuvinte pe zi. Cu toate astea doar 50 de cuvinte formeaza 45% din engleza scrisa…Foarte interesant.

Dupa cursuri am fost la internet in Learning Centre de la AMES si am vrut sa aplic la joburi. Insa ghinion, n-am avut NICI UN JOB la care sa pot aplica…Ce naiba se intampla cu slujbele astea!?

Am citit pe internet pe site-ul Telstra despre diversele tipuri de abonamente de telefon fix si am trecut in revista diversele tipuri de telefoane care se pot cumpara. In mare mi-am facut o idee de ceea ce am nevoie, ramane sa ma decid cand fac pasul cu instalarea telefonului fix.
Dincolo de nevoia de a avea un telefon fix (care nu e chiar o necesitate in momentul de fata), este importanta aparitiei unui numar de telefon fix pe CV-ul meu. Asta ofera credibilitate si arata ca sunt o persoana stabila, deci apartin sistemului, nu sunt doar un emigrant picat din cer care nu stie pe ce lume se afla in tara asta. Deci…trebuie.

Dupa internet am mancat in oras (chinese food), apoi m-am plimbat prin magazine, in general in cele de electronice, caci in viitor (maxim doua-trei luni) vreau sa-mi cumpar un PC. Imi trebuie neaparat un computer adevarat pentru ca degeaba am eu Visual Studio sau SQL Server 2005 daca nu le pot rula de pe vechiul meu laptop P233/64 RAM/4 GB (anticus si dedemultus…). Plus ca avand telefon fix imi pot pune internet, asta ar fi cu adevarat un pas important pe scara evolutiei…

Am vazut niste monitoare meseriase la preturi rezonabile (Compaq CRT 19 inch @ 343 AUD, LG CRT 19 inchi @ 285 AUD, Acer/Benq/Lg 17 inch LCD @ 390 AUD, Samsung/Acer/LG 19 inch @ 495 AUD). N-am putut sa-mi opresc un oftat cand am vazut dragul meu Compaq “monstruos” P1230 de 22 de inch (pe care-l aveam in Romania), insa aici avand un pret intangibil pentru situatia mea financiara actuala: 1279 AUD. Cand o sa am bani (adica job adevarat) o sa-mi iau unul, sunt monitoare de clasa (profesionale), nu l-as da nici pe un LCD subtirel de 19 inch. Sau poate ca l-as da! 🙂
In ziua libera de joi o sa ma duc la IKEA sa-mi cumpar scaun si birou pentru viitorul PC, plus un scaun pentru bucatarie ca doar nu o sa mananc toata viata in picioare… 🙂

Televizor, frigider, microunde, canapea, ipod, camera digitala, etc sunt in plan pentru mai tarziu, salariul asta nu-mi permite investitii de acest gen. Cand o sa am un job in informatica o sa-mi iau toate astea foarte repede, in 3-4 luni pot avea toate aceste bunuri care fac viata mai usoara si mai placuta. Dar mai inainte am apoi de platit niste datorii in Romania, bani imprumutati ca sa ajung aici si sa traiesc primele trei luni fara job in Sydney, cel mai scump oras din Australia (da’ si cel mai frumos…).

Am fost azi si in Virgin Megastore, asta e un magazin de muzica&film. Am sa-i fac un review in jurnalul din zilele urmatoare.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.