12 noiembrie 2005
De dimineata am plecat la AMES, m-am dus ca internet sa ma documentez pentru tema pe care trebuie sa o prezint luni la scoala. Am de vorbit in fata clasei despre un subiect la alegere, timp de 10-15 minute, asta fiind si un fel de examen pentru cursul asta. Unii au vorbit despre locul lor de munca aici, despre tara lor de origine, despre obiceiurile caracteristice culturii lor, despre zona in care locuiesc in Sydney, samd. Eu m-am gandit sa vorbesc despre…Australia. Am sa le prezint tara asta, lucrurile bune pe care le-am gasit aici, oportunitatile pe care ea le ofera unui emigrant.
Dupa Learning Centre am plecat acasa, dar inainte am trecut pe la IGA supermarket de unde mi-am luat un gem blackberry @3.19 AUD, o apa plata la 2L @2.79 AUD, o cutie de 50 buc Green Tea Lipton @3.52 AUD, o cutie de 220 gr cu ciuperci Warwick Farm @1.35 AUD si o spuma de ras Gillete @5.56.
Am spus ca n-am sa vorbesc despre programele TV la care ma uit, un review complet am sa prezint saptamana viitoare. Am sa fac o exceptie azi si o sa zic despre un program pe care l-am vazut astazi la SBS si anume Eurovision Song Contest 50th Anniversary. A fost o adevarata placere sa revad si sa ascult multe din melodiile care au participat de-a lungul anilor la Eurovision. Muzica asta, asa numita “usoara”, este o particularitate europeana; in general melodiile europene (nu iau in calcul UK) au ritm, melodicitate si sunt bazate mai mult pe calitatile interpretative ale cantaretului decat pe muzica in sine. Voiam sa castige Johny Logan cu “Hold me now” (Hold me now/Don’t cry, don’t say a word/Just hold me now/And I will know/Though we’re apart, we’ll always be together/Forever in love/What do you say when words are not enough? ), dar a castigat ABBA. Logan (nume de masina?) s-a clasat al treilea dupa Domenico Modugno (Nel blu dipinto del blu), alta melodie care imi place…
Trebuie sa recunosc ca europenii au o anumita distinctie, sunt mai putin sau deloc comerciali, atat in muzica cat si in film, decat americanii sau australienii de exemplu. Melodiile europene se adreseaza inimii, sufletului, iar unele natiuni (italienii, francezii) fac o muzica foarte….diferita.
Eu zic ca asta e si frumusetea Europei, faptul ca e formata din atatea tari si popoare diferite, fiecare cu particularitatile si calitatile lor. Din punct de vedere politic nu cred ca UE va fi vreodata o singura entitate, Franta, Italia, Germania, Ungaria sau Romania nu pot fi tratate ca niste state in genul statelor/teritoriilor Australiene sau Americane. Economic e bine, Piata Comuna Europeana si moneda unica au adus si aduc beneficii din punct de vedere al bunastarii, dar politic nu cred ca e o idee buna sa se amestece lucrurile.
Ceea ce nu-mi place la UE este nivelul birocratic, promovarea centralismul si a unor legi unice care ca poate ca nu sunt potrivite nivelului de dezvoltare sociala a unor tari. Romania poate ca o sa intre in UE in 2007, insa putini stiu care e pretul platit pentru asta, cat de greu o sa le fie romanilor sa treaca prin aceasta integrare. Sunt o persoana optimista, imi place sa vad partea buna a lucrurilor, insa din pacate nu pot spune ca “viitorul suna bine” pentru Romania si pentru Europa. Ma doare inima cand spun asta dar asta e ceea ce cred, 15 ani am sperat in mai bine pentru tara mea insa lucrurile nu s-au imbunatatit.
Unii pot spune ca nivelul de trai a crescut pentru ca lumea isi pune internet, termopane, aer conditionat, vanzarile de masini inregistreaza recorduri, centre comerciale si cladiri frumoase au aparut si pe la noi. O prietena mi-a spus ca restaurantele sunt pline in weekend, oamenii se imbraca frumos, iar o plimbare seara pe Bd-ul Unirii sau prin Piata Universitatii este o adevarata placere. Aceste lucruri nu se pot tagadui, ele sunt semne ale progresului. Fara indoiala ca mergem inainte, ar fi fost tragic sa stam pe loc sau sa inevoluam. Dar cate sacrificii face o tanara familie sa-si cumpere o masina de exemplu, cat de usor iti permititi un credit pentru un apartament sau o rata pentru bunuri de consum? Ce inseamna un salariu mediu, care e puterea de cumparare, ce inseamna “trai bun” in Romania?
Sunt si oameni care castiga bine in Romania, care au masini bune (nu din alea “suntem pe drumul cel bun”), case frumoase si isi permit iesiri in strainatate. Tu, ca individ sau ca familie, poti avea toate astea, dar esti multumit cu atat? Cati dintre prietenii tai le au? Majoritatea sunt tare saraci, de abia isi permit chiria unei garsoniere….Parintii tai au pensii decente? Tatal meu are 2.5 milioane…Rudele tale sunt in tara avand joburi bune, sau sunt la munca in Franta sau Italia? Am rude sau prieteni in Franta, Italia, Spania, Olanda, Germania, Grecia…Fratii sau surorile tale o duc bine? Sora mea, medic rezident are 6 milioane pe luna…Si atunci??? E bine in Romania? Si ce ai face daca ai intre 25-35 de ani, n-ai mai nimic al tau, iti dai seama ca doar o viata ai de trait, si asa cum frumos spunea Marin Preda “timpul nu mai are rabdare”?
Eu ii inteleg pe cei care iau apararea Romaniei, pe cei care iubesc aceasta tara sau pe cei care se supara cand se vorbeste de rau despre acea natiune din care si eu provin. Inteleg perfect si oamenii care spun ca nu ar pleca niciodata, ca tara aceea are nevoie de oameni deschisi, indrazneti, hotarati sa reuseasca acolo. Ceea ce nu inteleg este de ce unii din fostii mei prieteni ne considera pe noi romanii din exil, un fel de tradatori pentru ca am parasit Romania in cautarea unui trai mai bun. Imi iubesc tara de origine poate mai mult decat o iubesc unii “patrioti” de ocazie. Si tocmai de aceea vorbesc in jurnalul meu despre aceste lucruri, de aceea fac comparatii, de aceea arat cum este o societate dezvoltata.
Romanii trebuie sa inteleaga ca a avea un trai material bun, a te simti bine in tara ta este ceva natural, ca daca esti capabil si muncesti cinstit poti avea si vila cu piscina si BMW sau Volvo. In momentul cand mama mea care e contabila si munceste de la 7-16 la servici si de la 17-23 acasa va avea un venit din care sa-si permita sa ma viziteze in Sydney macar odata la 2-3 ani, cand sora mea va avea macar un salariu de 1000 euro pe luna ca medic, si cand toti cunoscutii mei vor avea acces la internet de acasa atunci voi recunoaste ca sunt oarece schimbari in bine in Romania.