16 iulie 2005

Mi-am facut mii de draci astazi caci unitatea floppy de la laptop a refuzat sa functioneze azi dimineata. Mi-a mai facut nazuri din astea dar dupa o restartare totul intra in normal. Azi dimineata, nu a vrut si pace, insa seara cand am pornit laptopul, a vazut discheta din prima. Adevarul e ca sarmanul meu laptop ar trebui sa fie piesa de muzeu. Nici nu stiu daca mai exista calculatoare cu procesor de 233 Mhz care sa mai fie bune de ceva dar laptopuri cu asa procesor si cu 64 MB memorie RAM sigur mai gasesti doar la vechituri in talcioc. Dar asta e, asta avem, cu asta defilam…Si apoi mi-e drag laptopul asta, nu l-as arunca pentru nimic in lume, il am din studentie, pe el am invatat programare si am intalat prima oara un SQL Server. Pentru word, excel, programare, merge inca.
Dar uite ca imi face probleme “toshibutzu”, asa ca azi desi am fost la internet, n-am pus nimic pe net caci n-am putut “sa transport” ceea ce am scris in ultimele trei zile. Acum merge insa si o sa pun saptamana viitoare (poate luni) pe internet zilele precedente.

Azi de dimineata am avut ora de spalat. Daca mancare imi place sa fac, curatenie prin casa la fel, sa spal si sa calc nu suport. Cred ca spalatul e treaba masinilor iar calcatul a sotiilor. 🙂 Oricum n-am spalat tot, doar albiturile, ca obosisem, si apoi mai sunt si saptamana viitoare zile. Camasile o sa le duc la o spalatorie caci sunt o gramada pe aici si am avantajul ca mi le da gata calcate. In rest, toate celelalte o sa le spal la mana, pana imi cumpar masina automata. Astea nu sunt scumpe am vazut cu 200 AUD second hand si noua cu 800 AUD cea mai ieftina dar de numai 5 Kg. Un Whirlpool de 7 Kg, ultimul model costa 1147 AUD cash sau 8.28 AUD/saptamana timp de doi ani cat e garantata.
In cazul frigiderelor cel mai ieftin, nou nout, am vazut un Samsung de 210 litri la 579 AUD, dar unul potrivit pentru mine ar fi un “Samsung 535 Litre Side by Side Frost Free Fridge” care asa cum ii spune si numele are doua usi si costa 1699 AUD cash sau 12.24 AUD/saptamana timp de doi ani. Intelegeti de ce aici, cand ai un job si muncesti, iti poti lua toate electronicele si electrocasnicele de odata, rata la ele fiind mica in raport cu ceea ce castigi. Pentru ca, chiar daca ai un salariu din cel mai mic de sa zicem 3000 AUD/luna, 1000 cheltuiesti cu chiria, 1000 cu mancarea (dar e mult), si 1000 faci ce vrei cu ea. Si chiar daca punem 500 AUD rate lunare (caci iti trebuie si masina si mobila), tot iti raman 500 pentru “anything you want”-tot ce vrei. Desigur cifrele aste sunt estimative, trebuiesc privite doar orientativ, dar iti poti face o idee despre costul vietii aici si poti intuii de ce zambesc oamenii pe strada si sunt multumiti de viata de zi cu zi.
Costul vietii este scazut si daca nu vrei casa cu piscina pe plaja si iaht ancorat in fata casei, din ceea ce castigi poti trai foarte bine, te poti bucura de viata. Australia este pe locul 1-4 in lume ca standard de viata (Norvegia, Suedia, Australia, Canada) dupa un raport al ONU din 2004. Tot ca date statistice, interesante zic eu, as mai putea enumera:

Procentajul populatiei care traieste la oras: 96%
Toate marile orase australiene sint cotate intre primele 27 orase din lume ca standard de viata
Numarul de comunitati entice recunoscute: 175 din 147 tari !!!
Rata de productivitate/ angajat: a 2-a tara din lume dupa Japonia
Rata generala de productivitate: a 2-a tara din lume dupa USA
P.I.B : peste 500 de miliarde A$ (Romania- aprox. 60 miliarde A$)
Totalul tranzactiilor la Bursa: 1.1 trilioane A$ (2002)
Procentul populatiei ce detine actiuni la Bursa: 54%, locul 1 in lume
Procentul din P.I.B. alocat sanatatii: 8%
Media inflatiei pentru ultimii 15 ani: 2, 26%
T.V.A: 10% (numit GST aici)
Procentul de aparate TV/ locuinta: 99% cu o medie de 2 aparate TV/ locuinta
Procentul de locuinte care au cel putin un computer: 56%

Datele statistice de mai sus sunt furnizate de “Australian Bureau of Statistics”-Biroul Australian de Statistica.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.