18 iulie 2005

La 8.45 AM am ajuns la NSW AMES (New South Wales Adult Migrate English Services), am cautat sala unde aveam ore si am asteptat cuminte “profa”. La 9 fix, cand clasa era plina cu vreo 25 de oameni, a intrat si profesoara, o tipa intre doua varste, cum altfel decat blonda caci asa sunt majoritatea australiencelor. S-a prezentat si ne-a rugat sa ne grupam mai multi in jurul unei mese (in clasa sunt mese rorunde) si sa facem cunostinta cu ceea ce vor deveni partenerii nostri de curs. Eu am nimerit in cea mai mica grupa, de doar patru persoane. Am drept colegi, un tip din Peru, unul din Brazilia si unul din India. Clasa noastra, la nivelul SkillMax, se numeste Jobseeking, adica stim engleza suficienta ca sa cautam de lucru. Profa ne-a spus ca facem aceste cursuri ca sa ne perfectionam engleza, sa invatam cum sa citim ofertele de joburi, cum sa ne facem un CV si un Cover Letter, cum sa ne comportam la un interviu direct sau telefonic. Ne-a spus ca ne va invata de obiceiurile din Australia, de lucruri pe care trebuie sa le facem si lucruri pe care nu trebuie sa le facem, lucruri care trebuiesc spuse la interviu si lucruri care nu trebuiesc spuse, despre strategii de cautare si castigare a jobului etc. Deci in special cursul asta se axeaza pe invatarea limbii engleze pentru a ne asigura succesul in gasirea unui job, pornind de la idea ca tocmai limba engleza ne opreste sa accedem la un job corespunzator pregatirii noastre. Care pregatire, poate ca e foarte inalta in tara noastra dar aici s-ar putea sa nu fim la acelasi nivel cu cei de pe piata locala . Mai e si problema celor “overqualified”-supracalificati care vin blindati de diplome&masterate dar fara experienta relevanta de munca si de aceea isi gasesc foarte greu de munca in profesia lor. Cica sunt o gramada de oameni in Australia cu Phd (asta cred ca e doctorat) care sunt someri…
Foarte interesant tot ce ne-a spus…La inceput ne-a pus pe toti sa vorbim despre noi. Adica sa ne prezentam, sa spunem din ce tara venim, ce profesie avem, de ce am emigrat in Australia, care sunt planurile de viitor (nu doar gasirea unui job), si ce “interests”-alte lucruri ne mai pasioneaza. Cam o treime din clasa sunt chinezi, restul sunt indieni, pakistanezi, argentinini, brazilieni, venezualezi, thailandezi. Mai sunt si o bulgaroaica, un nepalez, un spaniol, un peruan, un japonez si eu, roman. Cam jumatate din clasa are o profesie in domeniul IT, restul fiind arhitecti, ingineri, contabili, economisti, un doctor, o asistenta medicala, si o doctorita veterinara. Imi place acest “mix” de nationalitati, e o atmosfera multiculturala foarte frumoasa. Si toti vorbesc engleza ca mine, adica asa si asa. Unii se descurca mai bine ca mine, altii mai prost…Insa de cate ori gresesti, profa iti zice ca “se spune asa”, “ca nu folosesti verbul la timpul potrivit”, samd. Chiar inveti ceva aici. Eu am vorbit foarte bine, n-am facut nici o greseala. Am spus ca am venit in Australia “first of all because economical situation from my country, and I choose Australia because the beautiful wheather (by the way, not for this winter-rasete in clasa) and because the relaxed life of autralians”. Am mai spus ca sunt “programmer & database administrator and in my country I was IT Manager to a company but here I don’t want this kind of job, at least not now-din nou rasete” Asa e atmosfera in clasa, foarte degajata, se rade, se fac glume. Profa ne-a mai intrebat cati dintre noi am inceput sa aplicam pt. joburi deja, cati am fost chemati la interviuri, cati am avut vreun feedback pentru interviul nostru.

Dupa o pauza de jumatate de ora a revenit si ne-a dat sa citim fiecare cate un fragment dintr-o chestie tare hazlie “Rules For Right Diet”-Reguli pentru o dieta corecta. Sunt cateva foarte hazoase le pun si aici:
1.If you eat something and no-one sees you eat it, it has no calories.
Daca mananci ceva si nimeni nu te vede, atunci acel lucru n-are calorii.
2.If you drink a diet soft drink when eating chocolate, the diet soft drink cancels out any calories in the chocolate.
Daca bei o baututa dietetica (fara zahar) cand mananci ciocolata, bautura dietetica anuleaza toate caloriile ciocolatei.
3.When eating with someone else, your calories don’t count if you eat less than they do.
Daca mananci cu altcineva, caloriile tale nu se pun daca mananci mai putin ca ceilalti.
4.Movie-related foods do not add calories because they are part of the entire entertainment package. Eg. Jaffas, buttered popcorn, Minties etc.
Mancarea pe care o mananci cand te uiti la film nu are calorii, ea este parte din distractie. De exemplu Jaffas (bomboane), floricele cu unt, Minties (bomboane). Ne-a aratat cum este o punga de Jaffas si de Minties, si ne-a dat la fiecare sa luam cate o bomboana din fiecare, sa vedem cum este…Cool!
Tare haioasa profa asta de engleza. Imi place la cursul asta.

La sfarsit ne-a dat teme pentru acasa, dintr-o lista de vreo 12 subiecte mie mi-a cazut “Men and women can never be equal” adica “Barbatii si femeile nu vor fi niciodata egali”. 🙂 Trebuie sa sustin ideea asta si apoi sa-mi spun si eu parerea despre subiect. Cred ca asta se potrivea mai bine la un indian, pakistanez sau de pe acolo, mie trebuia sa-mi pice “People suffering from incurable diseases should be paintlessy put to death it they request it” adica “Oamenii care sufera (in sensul ca au dureri mari) de boli incurabile trebuie sa li se accepte dorinta de a muri (de a fi omorati fara durere).” Pe asta puteam sa o sustin insa asta cu femeile si barbatii e contrara constiintei mele. Desi, daca ma gandesc mai bine….

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.