18 octombrie 2005

Am inceput lucrul la 12 si l-am terminat la ora 16. De saptamana asta seful a facut programul de lucru de patru ore (max cinci ore in unele zile) la toata lumea, asta e si bine si rau. E bine ca nu mai muncesti 12 ore pe zi, asta era un program infernal. E rau caci banii o sa fie mai putini…Deja am luat salariul pe saptamana trecuta doar 575 de dolari, asta pentru ca am muncit doar 37.5 ore (din care numai 11.5 ore in weekend cand se plateste mai bine).
Ideea este ca pe langa echipa de la inceput s-au mai angajat saptamana trecuta inca cinci persoane, iar seful le da in continuare formulare sa le completeze la toti cei care vin si intreaba de un job…Ceea ce inseamna ca inca o sa mai angajeze, trebuie sa-mi replanific bugetul de venituri si cheltuieli. Nu se pune problema de plata a chiriei si a cheltuielilor de intretinere dar trebuie sa tai de pe lista investitiile planificate sau cel putin sa le aman. Asta e un job cazual si necalificat, nu pot trai bine de pe urma unei astfel de slujbe.

Nu e prost sefu’, de ce sa tina un om la munca 10 ore cand poate avea doi oameni cu cate cinci ore in acelasi interval? Dupa 4-5 ore il trimite pe primul acasa iar cel de-al doilea care intra in tura, tot pentru 4-5 ore, e odihnit si deci va munci mai mult avand productivitate maxima. Asta e un exemplu clasic de management al resurselor umane intr-o societate capitalista dezvoltata…

Seful mi-a cerut azi CV-ul complet (adica sa trec si experienta din IT) , uite ca-si aminteste de promisiunea facuta de a ma ajuta sa-mi gasesc o slujba in informatica. Ar fi prea frumos sa-mi faca rost de un job in IT, dar numai si faptul ca incearca acest lucru arata cat de de treaba este omul asta.
Eu i-am spus azi ca nu ma deranjeaza sa muncesc aici underemployment, ca sunt mandru ca primul meu job in Australia este la Costi’s Famous Fish. Nu i-am spus ca-mi caut si acum de lucru in informatica, nu vreau sa simta ca vreau EU sa plec.

Mi-am facut cel mai complet CV al meu, asta reprezinta cu adevarat tot ceea ce am facut in viata mea din punct de vedere al joburilor. Este cuprinsa in el si experienta celor cinci ani in care am condus afacerea proprie pe care am avut-o inainte de a alege si a urma o cariera in informatica. Chiar printre prietenii mei, putini stiu de aceasta perioada a vietii mele in care am fost patron de magazin si de bar. He, he….ce vremuri…Daca o sa-mi scriu vreodata memoriile o sa am cam mult de scris, pana acum am trait in 30 de ani cat traiesc altii in 50.

In CV-urile pe care le-am trimis pentru a aplica la slujbe in IT (fie in Romania fie aici in Australia) nu prezint aceasta experienta de munca, consider ca nu are relevanta pentru jobul la care aplic. Nici macar cand mi-am facut dosarul la DIMIA n-am pomenit nimic de faptul ca am lucrat cinci ani in comert.
Am pus in acest CV pe care o sa il dau sefului si faptul ca am si o diploma de scoala postliceala economica (de doi ani). E destul de dificil sa traduc “scoala postliceala de profil economic” si “conducator de unitati comerciale” in ceva care sa aiba relevanta aici (eu zic ca este echivalenta cu un certificat TAFE in Small Bussines Management).

Dupa ce am terminat programul de lucru m-am dus la internet in Learning Centre de la AMES dar la fel ca si saptamana trecuta n-am gasit nimic la care sa aplic. Rabdare, rabdare, rabdare.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.