19 iulie 2005
Si azi a fost foarte frumos la scoala! Am invatat despre “bussines idioms” adica expresii folosite in discutiile mai putin formale din cadrul companiilor sau chiar la interviuri. Folosirea lor inseamna ca discutia este relaxata si preieteneasca. Sa dau cateva exemple:
1. He’s got a lot on just now
inseamna he is very busy
2. He’s on the ball
inseamna he understands very quickly
3. He’s been there donkey’s years
Inseamna he is a old employee
etc.
Apoi ne-a dat tema de grup, sa gasim corespondentele la niste idioms folosite intr-un bar intre colegii de servici. Adica se dadea un grup de idioms si trebuia sa le legam de un grup de cuvinte “normale”. Am facut totul corect in grupul nostru, cea mai grea a fost “Can I just spend a penny?” care insemna “I’m going to the toilet”. 🙂
Dupa aceea am urcat cu totii la etaj in biblioteca, unde ne-am intalnit cu alta clasa skillmax (adica studiaza ca si noi “english for employment”). Scopul intalnirii era sa facem “networking” adica sa ne intalnim si sa schimbam impresii, opinii, cu cei din acelasi profesii cu ale noastre. Dar inainte de asta, o consiliera AMES ne-a vorbit despre diverse lucruri si ne-a dat o gramada de hartii. Ne-a explicat sistemul de invatamant superior din Australia si ne-a spus ca desi majoritatea am luat “assesmentul” pentru profesiile pe care le aveam in tara noastra, unii mai trebuie sa faca cursuri suplimentare aici pentru a putea profesa. In general e cazul inginerilor, a arhitectilor, medicilor sau cei din sistemul de sanatate.
Sistemul superior in Australia are doua componente separate: TAFE si Universities. Structura diplomelor sau certificarilor superioare conform AQF (Australian Qualification Framework) este:
1.Phd
2.Masters
3.Graduate Certificate
4.Bachelor Degree
5.Advanced Diploma
6.Diploma
7.Certificate 4
8.Certificate 3
9.Certficate 2
10.Certificate 1
De la 1 pana la 5 se pot obtine urmand Universitatea. Prin TAFE care inseamna “Technical And Further Education” se pot obtine de la 3 pana la 10 excluzand 4. Ni s-a explicat ca TAFE este ceva in genul Politehnicilor din tarile noastre de origine si ca este mai ieftin sa urmezi TAFE. Aici invatamantul superior nu este subventionat, costul este destul de mare sa urmezi o Universitate. Oricum si la TAFE si la Universities noi emigrantii avem reduceri de taxe care pot fi substantiale conditia de baza fiind ca trebuie sa avem “permanent residence” de mai putin de doi ani.
Consiliera ne-a mai spus ca ne putem traduce diplomele, permisul auto,documente medicale, certificate de casatorie si “emplyment record” gratuit la AMES.
Am primit apoi o lista cu adrese de internet pentru cautat joburi si un pliant “Applying for University in 2005” si “TAFE NSW 2005 Midyear Course Offerings”. De exemplu la TAFE pentru INFORMATION TECHNOLOGY (SYSTEM ADMINISTRATION) finalizat cu Diploma (AQF) pretul subventionat este de $510 AUD. Eu zic ca e foarte bine, mai ales ca primesti o diploma Australiana ceea ce nu e putin lucru.
Dupa consiliera asta a venit o tipa de la CSSS (Community Settlement Services Scheme) care ne-a prezentat programele “voluntary opportunities/work experience”. Ne-a dat niste pliante cu adresele unor siteuri internet unde poti vedea ce companii/organizatii/comunitati primesc oameni care sa munceasca “pro bono” sau “volunteer” adica fara bani. Este util caci muncesti intr-o companie sau organizatie australiana si castigi work experience. Dar nu castigi bani….
Dupa prezentarile astea ne-a fost prezentata sefa NSW AMES, tipa tare haioasa care facea glume la fiecare fraza. Ne-a spus ca o sa organizam excursii si intalniri cu diverse persoane cum ar fi cu cineva de la ATO (Australian Taxation Office), cu un avocat sau o firma de avocatura ca n-am inteles prea bine, care ne ofera gratuit consultanta in chestiuni legale si ne poate chiar reprezenta “free charge”, si cu altii. Ne-a rugat sa venim si noi cu idei, pe cine am vrea sa invitam, poate chiar si pe John Howard-primul ministru, caci ne poate aranja o intalnire. 🙂
Apoi am inceput “networking-ul”. Adica am fost separati dupa profesii (IT, ingineri,economisti&contabili, altii) si am plecat fiecare intr-o clasa pentru discutii. In clasa mea, adica IT, am fost separati dupa specializari adica programare, networking si altii. Eu am facut parte din subclasa programatori care era de departe cea mai numeroasa. Ne-am strans cu totii in jurul a doua mese si am inceput sa discutam intre noi. Cum toata lumea vorbea cu toata lumea si nu se intelegea nimic, le-am zis colegilor ca e bine sa ne prezentam fiecare pe rand, sa spunem de cand am venit in Australia, cu ce limbaje/tehnologii lucram, ce experienta avem in tara noastra si daca am fost la vreun interviu. Bineinteles ca au fost cu toti de acord si am inceput sa vorbim organizat. Fiecare insa era liber sa-i puna intrebari celui era la rand cu prezentarea, dar pe rand, organizat. Din subgupa noastra de programatori cei mai multi erau pe tehnologii Java (majoritatea pe web programming), in special chinezii, apoi VC++, VB6, C#, .NET, nu neaparat in ordinea asta. Ca o paranteza, firmele de aici migreaza masiv pe platfoma .NET, o gramada de anunturi specificand planurile de viitor ale companiei de a trece pe .NET. Nu era nici un database admin dar unii cunosteau si lucrasera si cu Oracle si cu MS SQL Server. Am discutat cam o ora, unii au avut interviuri directe, altii nu, dar toti recunoscand ca un interviu la telefon e groaznic, si ca principalele probleme in angajare sunt in primul rand cunostintele de limba engleza si apoi lipsa experientei australiene de munca.
Dupa acest networking care urmeaza sa-l facem periodic ne-am intors la clasele noastre, unde profa ne-a dat sa facem aplicatii pentru “concession card” adica reduceri la transportul in comun din Sydney caci cica suntem studenti full time.
Imi place tare mult la cursurile asta, chiar inveti lucruri folositoare, nu mai zic de engleza. Totodata vii in contact cu oameni care ca si tine sunt emigranti si au aceleasi probleme de integrare. Sunt persoane de diferite profesii, economisti, contabili, doctori, ingineri, specialisti IT, adica oameni de valoare in tarile lor care au venit aici pentru un viitor mai bun.
Seara am iesit la o bere cu Andy, Cata&Anca si Gabi din New Zeeland care era in trecere prin Sydney si care ne-a si facut cinste. El e un tip de nota 10, ca toti romanii pe care i-am cunoscut aici. La o terasa in Darling Harbour, ne-am povestit problemele de adaptare si am petrecut vreo trei ore foarte placute (am ras cum n-am mai facut-o de mult). Andy care a locuit si in USA, in Texas, ne-a spus ca acolo e de neinchipuit o astfel de reuniune in mijlocul saptamanii, americanii avand o cultura a muncii dusa la extrem. Si cum ce e prea mult intotdeauna strica, toti am ajuns la concluzia ca partea asta de lume e cel mai bun loc unde sa traiesti.