19 septembrie 2005

Dimineata soare orbitor, caldura mare, iar dupa-amiaza si seara innorat, frig si ploaie. Asta e Australia…Si inca in Sydney sta bine din punctul asta de vedere am auzit ca Melbourne-ul este recunoscut ca orasul cu patru anotimpuri intr-o zi…Inca un lucru interesant despre Melbourne este ca din punct de vedere al numarului de locuitori de origine greaca este al doilea oras din lume (dupa Atena).

La scoala a venit o tipa de la OTEN Multicultural Education Unit (Open Training Education Network). Asta face parte din TAFE NSW si ofera cursuri pentru emigranti (non-English speaking background), cursuri care sunt gratuite daca n-ai job (adica statul plateste pentru ele, prin Centerlink). Astea sunt studii la fara frecventa sau cel mult trebuie sa te duci la scoala o data pe saptamana, ti se trimit toate materialele prin email iar unele examene le dai pe internet. Exista si “Information Technology modules” insa am fost dezamagit de “pregatirea” oferita, e ceva basic de tot, probabil pentru cei care habar n-au ce inseamna un computer. La cursurile astea inveti niste chestii pe care in Romania le studiezi in clasa a IX si a X la un liceu de informatica: identifying computer hardware, how to assemble computers, word procesing, email and internet skills. Slab, slab de tot…

Daca faci cursurile astea poti continua sa studiezi in IT pentru Certificatul I si apoi pentru altele, pana la diploma. La astea insa trebuie sa platesti si intr-adevar, din materiile pe care le-am vazut pe site (pentru IT) se face o scoala buna. Varianta TAFE e o solutie buna pentru studii aici comparativ cu Universitatea care este cam de doua sau chiar de trei ori mai scumpa. Am intrebat si pe altii, in IT nu prea conteaza daca ai facut TAFE sau UNI si oricum diplomele noastre de IT din Romania sunt recunoscute fara nici o problema aici. Daca tii cu tot dinadinsul sa faci studii si sa obtii o diploma Australiana, se poate, dar depinde de cati bani esti dispus sa platesti (aviz celor care au meserii cu care pot gasi cu greutate un job in Australia cum ar fi avocat, economist, contabil, profesor, ziarist, etc).

Pentru informaticieni si nu numai, eu zic ca depinde unde vrei sa ajungi in profesia ta, daca vrei sa ramai un angajat fara responsabilitati de conducere si esti fericit cu ceea ce faci, nu e nici o problema. Daca vrei mai mult, daca tintesti o pozitie de management, atunci un TAFE sau UNI aici in Australia, sunt variante care trebuiesc luate in calcul.

Asta e ultima saptamana din cursurile de la AMES, nici nu stiu cand au trecut celelalte noua saptamani. Mai e putin si se fac trei luni de cand sunt aici, de cand scriu acest jurnal si va infatisez partile bune si cele mai putin bune ale emigrarii in Australia. N-am recitit niciodata ceea ce am pus pe internet, odata pus nu am mai schimbat nimic. Dupa ce o sa gasesc primul job in IT si o sa inchid jurnalul, o sa-l iau de la inceput, o sa-l citesc si o sa rectific unele greseli ortografice sau de exprimare, inerente unei asemenea proiect. O sa reorganizez si sectiunea de poze si o sa mai adaug altele pe care nu am acum timp sa le pun pe site.

Saptamana asta o sa ma duc la internet sa aplic pentru joburi din IT doar joi, o las mai moale din punctul asta de vedere pentru ca miercuri incep jobul la restaurant. Insa de lunea viitoare reincep cautarea de joburi in IT, “atac” din nou. Cineva zicea ca cei care vin aici si dau cu capul intr-o usa care nu se deschide ar trebui sa se reorienteze si sa incerce alta usa. Da, am si eu usa mea pe care scrie IT, am dat de multe ori cu capul in ea…Insa eu sunt tare capos, sunt un taur (zodia) si astia nu se lasa pana nu obtin ce vor, chiar daca asta presupune chinuri si suferinte. Nu se poate sa incuie ei toate usile, gasesc eu una deschisa, de preferat inainte sa-mi sparg capul…Nu sfatuiesc pe nimeni sa faca ca mine. 🙂

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.