21 septembrie 2005
Dupa scoala am fost in oras si mi-am luat o noua pereche de pantofi. Pe langa Winyard e un magazin numai de incaltaminte care se numeste “Payless Shoes” si unde am gasit pantofi negri, din piele, foarte buni (solizi, Australian stlyle…). Aici am aflat ca port numarul 9 la pantofi ceea ce este similar in Romania cu 42. Am platit 49.95 AUD iar vanzatoarea nu s-a lasat pana nu mi-a dat restul de 5 centi, asta e cea mai mica moneda aici. Degeaba i-am spus ca nu-mi trebuie, asta era capoasa, cica e restul meu si trebuie sa-l iau…
Acelasi lucru mi s-a intamplat ieri la cartofi, am cumparat vreo doua kg si ceva de cartofi iar totul costa 2.95 dolari. Am platit trei dolari, am luat punga si am plecat dar vanzatorul a strigat dupa mine, sa vin sa-mi iau restul. I-am zis ca poate sa-l pastreze dar si asta capos a venit pana la mine si mi-a dat moneda de 5 centi si tot el mi-a multumit…Astia sunt programati sa se comporte astfel, aici chiar e adevarata chestia “Clientul nostru =Stapanul nostru”. Nu mai spun ca iti pun produsele pe care le-ai cumparat in pungi, si in cel mai amarat magazin de cartier te intreaba daca vrei punga chiar si pentru o sticla de cola. Asta imi aminteste de o faza din Ro, eram la piata si mi-am cumparat doua grapefruit-uri de la o taraba. Am intrebat si eu de o punga ca si in Ro se mai obisnuieste sa-ti dea o punga tip “prezervativ” numita asa pentru ca e foarte subtire. Vanzatoarea, o tipa tare obraznica mi-a spus ca ma costa 1000 de lei daca vreau punga. I-am replicat ca deoarece am cumparat niste produse de la ea, ar fi frumos si corect sa-mi dea punga gratis. Tipa zice: “Pai dam faliment daca dam la fiecare client care ia doua fructe o punga, stiti cat avem noi adaos la grapefruit-urile astea?”. Normal ca m-am enervat si i-am spus ca nu ma intereseaza adaosul ei si ca poate sa si-l pastreze, i-am dat fructele pe care inca nu le platisem si am plecat.
Diferentele de educatie, de civilizatie sau de profesionalism sunt evidente, am zeci de astfel de exemple referitoare la cum esti tratat in Ro si cum se poarta vanzatorii de aici cu tine. La restaurantul de unde imi cumpar pui la gratar, tipul de acolo in momentul in care vorbeste cu mine are un zambet pana la urechi, cand se intoarce sa-mi puna mancarea si sa mi-o impacheteze (cand nu mananc acolo in restauran) e foarte serios, de parca n-ar fi aceiasi persoana. Cateodata mi se pare comic comportamentul asta…
Pe la ora 17.30 am plecat din centru de la Queen Victoria Building cu autobuzul spre sediul Microsoft, in North Ryde, Epping Road No. 1. Am fost cu Corneliu, el m-a invitat la un seminar al dezvolatorilor .NET (asta e o platforma de programare). Au fost prezentate trei teme in seminarul asta, fiecare de catre o alta persoana. Persoana respectiva statea la un pupitru si in timp ce vorbea arata pe calculator ce si cum. Spectatorii vedeau totul pe doua ecrane mari la un proiector, puteau pune intrebari, totul era foarte interactiv. De vreo doua ori totul “a inghetat” pe calculator (deh, Windows), astia ziceau ca pentru ca sunt in stadiu beta programele mai inca mai au bug-uri (probleme).
Prima tema a fost foarte interesanta pentru mine si anume “cubes” in SQL Server 2005. Interesant e ca poti face cuburi de analiza a informatiei chiar si din Visual Studio, insa normal ca totul de stocheaza in SQL Server, ni s-au prezentat cateva exemple foarte interesante. Cuburile astea aduc posibilitati nelimitate de analiza, poti face lucruri extraordinare fara sa scrii o linie de Transact SQL…E tare tehnologia asta!
A doua tema a fost “Visual Studio Tools for Office”, ni s-a prezentat cum poti programa diveste chestii utile pentru documente word si excel. Sunt si aici niste posibilitati frumoase, cum ar fi sa legi un document word sau excel la o sursa de date (SQL Server de exemplu) care poate fi online sau offline.
Ultima tema a seminarului a fost “Microsoft Visual C#.NET Security Programming” unde ni s-a arat cum se poate scrie o aplicatie pentru managementul accesului unei aplicatii. A fost interesant, se creaza o baza de date in SQL Server cu useri si drepturi iar parolele sunt criptate cu diversi algoritmi si sunt stocare binar. Asta e o prezentare simplista, treaba e mult mai complexa, sunt aplicate tehnologii complicate care au la baza matematica grea, insa pentru programator e simplu si productiv de construit un asemenea sistem. A fost o faza de tot hazul caci in timpul compilarii i s-a blocat lu’ ala calculatorul… 🙂
Intre prima si a doua prezentare s-a facut o pauza, ni s-au dat pizza si sucuri, am mancat bine…
Corneliu zice ca e foarte bine sa fiu vazut de oamenii astia, nu se stie cum nimeresc la un interviu cu unul de aici. Plus ca invat lucruri interesante despre cele mai avansate tehnologii din informatica. Mi s-au dat cadou trei DVD-uri foarte interesante intr-o frumoasa carcasa pe care scrie “Microsoft Visual Studio 2005 Beta 2”. Asta e o platforma de programare care nu s-a lansat inca pe piata, este doar “Community Technology Preview”. Primul DVD contine “Visual Studio 2005 Team Suite”, al doilea “Visual Studio 2005 Team Foundation Server” si al treilea, care mi-a mers la inima, este “Microsoft SQL Server 2005 Developer Edition”!
Nu-i asa ca e o ironie a sortii ca azi sa fiu printre project manageri, sefi de departamente IT, programatori, database administratorii si sa particip impreuna cu ei la discutii privind noutatile din IT utilizand “Visual Studio 2005”, iar maine sa fiu la un restaurant si sa invat despre tehnologia prepararii cafelei folosind “Expresso Machine”. Numai mie poate sa mi se intample asa ceva…Ma uitam la toti tipii astia care ieseau din sediul Microsoft si se urcau in masinile lor frumoase, demarand in tromba…Eu am fost singurul care am mers pe jos pana in statia de autobuz si am asteptat vreo 20 de minute pana sa vina unul. Si ala care a oprit sa ma ia de fapt nu trebuia sa opreasca in statia aia, i s-a facut mila probabil soferului cand m-a vazut singur la ora 21.30, in singuratatea aia de la marginea autostrazii.
Off, viata de emigrant….Dar Gabriel inseamna in ebraica “strong man of God”, deci capul sus, cu Dumnezeu inainte.