22 august 2005

Dimineata “as usual” la scoala la AMES. As vrea sa scriu ce module am facut pana acum la scoala asta, poate intereseaza pe cineva:

Module A: Orientation to Emplyment in Australia
– Can research Australian employment context
– Can set realistic employment goals
– Can read information text
– Can participate in group discussion

Module B: Telephone skills for jobseeking
– Telephone cals and jobseeking
– Preparing for a joobseeking telephone call
– Making job seeking telephone call
– Taking telephone messages
– Leaving telephone messages

Module C: Writing skills for joobseeking
-Can read and interpret advertisments for employment
-Can prepare a resume in response to an advertisement
-Can prepare a covering letter
-Can complete a complex job application

Module D:Interwiew skills for jobseeking
-Preparation for the job interview
-An interview for employment
-Obtaining information in a job interview

Si pentru fiecare din aceste submodule exista capitole distincte, de pilda pentru “Can prepare a covering letter” avem:
-Learning Outcome
-Background to covering letters
-What is a covering letter?
-Undestanding the importance of research and preparation
-Constructing a covering letter using appropiate layout
-Checklist for covering letters
-Organising information in logical and cohesive paragraphs using formal language and technical terms
-Relating qualifications and experience to a specific job advertisement
-Writing speculative letters
-Writing covering letters in email applications
-Writing a facsimile transmission
-Assesment task

Imi cer scuze pentru cei ce nu stiu engleza, n-am timp sa le mai traduc, dar in esenta sunt module, capitole si subcapitole care te invata cum sa abordezi cautarea unui loc de munca in Australia, cum sa-ti faci un CV si o Covering Letter adaptate pentru piata de munca Australiana. Chestiile astea o sa-ti fie de folos nu numai acum, cand cauti primul loc de munca, dar iti raman in minte si iti vor fi de ajutor si cand vei dori sa-ti schimbi locul de munca in viitor.
Pe langa lucrurile invatate in legatura cu cautarea unui job am invatat si foarte multe despre geografia, societatea, mentalitatea si modul de a fi al Australiei si al Australienilor. Nu mai vorbesc de engleza (gramatica, pronuntie). La calculatoarele din “Learning Centre” unde ma duc eu in pauza sau dupa ore sa aplic pe internet sunt o gramada de programe software pentru engleza, sunt casti, casete, carti si alte materiale pentru a invata engleza sau engleza australiana. Permanent sunt 2-3 supraveghetori carora le poti cere ajutorul, astia de abia asteapta “sa sara pe tine”, daca ii intrebi ceva ai sansa “sa nu mai scapi de ei”, se duc si-ti aduc un brat de carti si casete, iti recomanda ce programe din calculator sa utilizezi, iti dau sfaturi, “te streseaza” (in sensul bun).
Am mai spus acest lucru, am privilegiul sa fac scoala asta, sunt foarte incantat de ea, insa daca gasesc job trebuie sa renunt. Si asa mai chiulesc cand ma duc la interviuri caci unii agenti/angajatori nu pot decat dimineata sa te primeasca.
Dupa scoala am fost la interviul de la ora 14 pentru “ERP Support Consultant-Technical Support Services Team” la o agentie din CBD. M-au intervievat doi agenti vreo jumatate de ora, lucruri obisnuite la un interviu. Au fost si intrebari tehnice, am raspuns bine si peste doua ore am primit telefon si apoi email pentru a mi se confirma intalnirea cu clientul. Este prima oara cand mi-au cerut recomandari de la locurile de munca, le-am dat bucuros, bine ca le aveam la mine. Deci miercuri la 10 AM am un interviu direct cu clientul care este un cunoscut software producer cu filiale pe toate continentele. Agentii mi-au spus ca interviul nu va fi unul tehnic ci unul care sa ma testeze din punct de vedere psihologic sa-mi verifice rezistenta la stress. Aoleu, poate ma pun in centrifuga aia, stiti cand iti ies ochii din orbite si lesini de atata invarteala. 🙂 Pai astia nu stiu de unde vin eu, Romania e tara stresului, acolo trebuie sa fi tare ca sa rezisti; no worries ca aici nimic nu poate fi mai rau.

Dupa interviu am fost pe la agentia de joburi sa mai aplic, apoi dupa ce am mancat am plecat in oras sa ma intalnesc cu prietenii pe care trebuia sa-i intalnesc vineri.
Cristina&Pitt sunt niste oameni extraordinari, cred ca nu ne-a luat mai mult de cinci minute sa ne imprietenim. Ei au de abia doua saptamani aici, sunt boboci deci, i-am dus in Darling Harbour caci e foarte frumos seara acolo. De acolo, de pe podul “Pyrmont Bridge” se vede foarte bine Sydney Aquarium, Maritime Museum, Cockle Bay, King Street Warf si CBD-ul care e o frumusete noaptea cu miile de lumini ale zgarie norilor. Poti vedea in toata splendoarea lor zgarie norii Alianz, BT, IBM, Nestle, hotelul Four Points sau Sun City. Din cand in cand mai trece si trenuletul ala suspendat, pe o sina, pe malul apei sunt iahturi sau vase de pasageri ancorate, exista chiar si “water taxi”.
Luminile orasului impreuna cu luminile acestor ambarcatiuni si cu cele ale teraselor, se reflecta in apa creand o atmosfera unica, o bogatie de culori si de nuante. Te simti extraordinar doar pentru ca ai sansa sa vezi aceste locuri, esti bucuros doar si pentru ca Dumnezeu a fost bun cu tine si te-a adus aici, in aceasta bucatica de paradis.
Si cum sa te simti strain cand in jurul tau auzi franceza, germana, japoneza, araba sau alte limbi ale pamantului? Sau cand vezi arabul in blugi si tricou urmat la un metru de trei femei imbracate din cap pana in picioare in imbracamintea traditionala araba si cu valul pe ochi, cand observi japonezul sau chinezul care nu se mai opresc din fotografiat si rad cu gura pana la urechi, cand vezi neamtul cu sotia si cu doi copii-amandoi blonzi, sau auzi in franceza langa tine “mon amour”, un cuvant care stii ce inseamna…Cum sa nu fie viata frumoasa?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.