25 august 2005
In sfarsit am ajuns si pe la scoala, colegii mi-au spus ca mi-au simtit lipsa. I-auzi d-le, lipsesc si eu doua zile si le lipsesc astora…Pai ce o sa se faca cand o sa-mi gasesc job si o sa-i parasesc de tot? Spunea Sandra (profa) ca se bucura dar in acelasi timp e trista cand cineva gaseste un job. Se bucura pentru job si ii pare rau ca persoana respectiva paraseste clasa…Acum zilnic mai vin la scoala in jur de 10, 15 persoane maxim. Unii au gasit job, altii prefera sa se concentreze doar pe gasirea unei slujbe, altii poate ca gasesc scoala asta inutila. De asta imi place mie societatea asta, exista dreptul liberei alegeri (si nu doar teoretic), nimeni nu te forteaza sa faci nimic, exista diversitate de opinii.
Dupa scoala am fost la internet unde am continuat cautarea de joburi. Slab si astazi, saptamana asta de abia daca am aplicat la patru joburi. Insa am fost sunat de o agenta care vrea o intalnire pentru luni, nu mi-a spus ora, a zis ca ma suna luni dimineata sa mai vorbim. Nu a fost un interviu telefonic ci doar un telefon ca sa vada daca sunt “available” pentru ca are un post pentru mine. Asta e una din agentiile la care probabil am ratat vreun job, uite d-le ca ma tin minte si pentru alte joburi, nu e musai sa aplic. Din pacate e singurul exemplu pe care pot sa-l dau, in rest trebuie sa aplici pentru un nou job de pe internet daca vrei sa fi luat in seama. Parerea mea este ca astia (agentii) nu comunica intre ei nici in interiorul aceleiasi agentii, darami-te sa te mai tina minte pentru un nou job. Cica au baze de date, eu zic ca degeaba le au daca in cadrul aceleiasi agentii de recrutare, cand vorbesti cu un agent diferit trebuie sa o iei de la 0 cu prezentarea ta.
Dar cu toate astea eu zic ca sunt folositori agentii astia, ei fac “periajul” candidatilor si ii propun clientilor pe cei mai potriviti pentru posturile respective. Nu intotdeauna le reuseste asta, insa ca orice sistem nu e infailibil, eu zic ca are mai multe calitati decat defecte.
Seara am plecat in city caci profa ne-a invitat pe toti la un club unde era un “Humorous Speech Contests” adica un concurs de comedie (ceva in genul Seinfeld). Am vazut si eu cum arata un club aici, e ceva foarte….british. Am ras mult, mi-am luat si eu o cola de 300 ml cu 2.40 dolari (scumpa ca de, esti la club) si am petrecut un timp placut. Pe la 9.30 seara am ajuns acasa, am mancat si dupa ce termin de scris asta o sa ma culc caci sunt foarte obosit.
Inainte de a ajunge la club am vorbit pe drum cu un tip care mi-a dat telefon in legatura cu un post la care am aplicat azi. Dupa un scurt interviu am stabilit o intalnire pentru luni la ora 18 in CBD, la biroul firmei. E bine, deci incep saptamana viitoare in forta, cu un interviu la o agentie si unul direct cu angajatorul.
De la interviurile de ieri si alaltaieri n-am primit nici un rezultat inca, am zis ca nu e bine sa-mi sun azi agentii, astept si maine si daca tot nu ma suna, luni le dau eu telefoane.
S-au facut exact doua luni de cand sunt in Australia, astea au fost cele mai “nebune” luni din viata mea. Nu e usor sa fii departe de ai tai, nu e usor sa intri intr-o alta lume, sa vorbesti o alta limba si sa te adaptezi unei mentalitati si unor conceptii foarte diferite de cele pe care le-ai intalnit in tara ta. Australia continua sa ma fascineze, in fiecare zi ma minunez de cat de frumoasa e tara asta. Poate unii considera deplasat faptul ca desi n-am un job si n-am nimic material ma pot bucura atat de mult de viata de aici. Insa asa e societatea asta, e construita cu oameni si pentru oameni, asa ca nimeni nu se simte frustrat ca n-are aia sau ailalta atata timp cat peste tot e tratat ca o fiinta umana iar in caz de nevoie sistemul il ajuta.
In Australia te simti liber, aici te simti bine, e imposibil sa nu-ti placa viata de aici. Eu cred ca bogatia si puterea Australiei se bazeaza pe multiculturalitatea ei, pe amestecul de rase, religii si limbi pe care le gasesti aici. Fiecare are ceva de impartasit, toti aducem cate ceva in aceasta societate.
Vorbeam azi la scoala cu colegii mei despre religii, am aflat lucruri noi despre Budism, despre Islamism, eu le-am explicat principiile Crestinismului. Am cazut toti de acord ca toate religiile noastre se bazeaza pe ideea de a face bine, de a nu provoca nici un rau semenului tau. Cred ca si societatea Australiana impartaseste acelasi valori extrase din religiile si credintele emigrantilor, combinate cu cele ale aborigenilor, valori de toleranta, respect si intelegere.