26 august 2005

Dupa scoala am trecut pe acasa iar apoi am plecat sa mananc ceva in cartier. Am vazut din autobuz un local care are pui preparati la carbuni. Am ajuns acolo si mi-am luat 1/4 dintr-un pui + o portie de cartofi prajiti care m-a costat incredibilul pret de 5.80 AUD. Puiul a fost foarte bun, mi-a amintit de gustul carnii preparate pe carbuni la padure in Romania…Si cartofii au fost buni, sunt cartofi din aia taiati mari care deasupra sunt crocanti dar au miezul moale. E clar ca o sa mai mananc acolo, nu numai pentru ca e ieftin dar si pentru ca mi-a placut si localul (avea doar trei mese mici), cochet, foarte curat si cu un aer de fast-food de cartier.

Apoi m-am dus la internet la agentia de joburi unde din toate anunturile noi postate pe siteurile de joburi am aplicat la un singur job…Slab si azi, toata saptamana a fost dezastru din punct de vedere al joburilor din IT care se potrivesc specialitatea mea…Insa se cauta “la greu” .NET programmers, Java programmers si alti programers. Nu ca nu mi-ar place sa ma angajez programator insa eu stiu doar VB si doar cu asta nu prea te mai angajeaza nimeni…

IT-ul este un domeniu foarte vast, un specialist in informatica poate sa aiba experienta si cunostinte intr-o anumita specializare, sa fie bun intr-un limbaj de programare/tehnologie iar in alte cateva limbaje/tehnologii sa aiba idee ce sunt si “cu ce se mananca”. Nu este nici o rusine pentru un informatician sa nu cunoasca de functii simple din excel de exemplu, pur si simplu nu aia e specializarea lui… Asa cum in avocatura, inginerie sau medicina sunt o gramada de specialitati, specializari sau supraspecializari asa si in IT, fiecare informatician este orientat spre un domeniu din IT. De exemplu eu n-am habar de grafic design sau AUTOCAD, am idee de web programming, recunosc codul de la orice limbaj de programare si pot invata cu usurinta un nou limbaj (atat procedural cat si orientat obiect), cunosc toate bazele de date aflate pe piata si am cunostinte avansate despre SGBD-ul Microsoftului SQL Server. Eu la baza sunt programator insa in ultimii ani am facut doar administrare/dezvoltare/raportare din Sql Server, asta e ceea ce ma pricep mai bine si trebuie sa recunosc ca si imi place…Si nu doar am facut rapoarte bazate pe bazele de date dar am si interpretat aceste date, am fost si statistician si “bussines analyst”.

Administrarea/dezvoltarea bazelor de date e un domeniu foarte specializat, necesita niste cunostinte avansate nu numai in sistemele de gestiune ale bazelor de date dar si de sisteme de operare, serverele si retelele in care sunt implementate aceste baze de date. Nu mai spun ca trebuie sa fi si programator sa poti intelege aplicatiile software care au in spate bazele tale de date. Deci meseria asta nu e ceva simplu, nu e word, excel sau power point. Nu e nici macar programare unde stai in cubuletul tau, nu te streseaza decat project managerul dar macar faci ceea ce stii mai bine adica scrii cod (toata stima pentru programatori, 80% dintre prietenii mei au specializarea asta).
O mica parte din sarcinile unui DBA le poti face fara sa interactionezi cu altcineva. Astea sunt in general sarcinile de administrare adica implementarea, intretinerea si executarea unui planurilor pentru security, backup, disaster avoidance sau disaster recovery. Chiar daca nu iti ocupa mult timp, astea inseamna o imensa raspundere, raspunzi cu capul de siguranta acelor baze de date si trebuie sa previ orice poate altera integritatea si disponibilitatea (availability) acestora. Sunt strategii, tehnologii, metode, fiecare are avantaje si dezavantaje, ca DBA trebuie sa iei cea mai buna decizie care se potriveste mediului de lucru respectiv.

Ca administrator de baze de date trebuie sa vorbesti, trebuie sa tii legatura cu administratorii serverelor/retelelor, cu programatorii. Mai mult decat atat, ai o directa colaborare pe linie de servici cu managerii sau departamentele care au nevoie de rapoarte (ad-hoc sau zilnice, saptamanale, lunare, trimestriale, anuale), trebuie sa intreti, sa dezvolti sau sa creezi aceste rapoarte. Se pot face comparatii cu datele de anul trecut, de luna trecuta, de saptamana trecuta, se pot da rapoarte despre vanzarile (cantitati, valori) pe zone, pe categorii de produse, pe clienti (key accounts, small accounts), pe agenti de vanzare (sales agents), etc. Se pot face topuri pe produse/zone/clienti/agenti, se pot realiza grafice, trenduri, samd.
“clients with transaction per agent”, “new clients in month”, “year sales clients”, “clients without transactions”, “daily sales”, “daily sales per categories”, “agents errors”, “invoices whithout agents”, “key accounts branches”, “key accounts products”, “average quatities per period”, “average price per period”, “special prices key accounts”, “netto sales per week” sunt numai cateva din sutele de rapoarte care se pot face pentru a ajuta managementul in luarea unor decizii corecte.

Toate astea insa ce inseamna? Talking, talking, talking…Deci “communication skills” sunt nu importante, ci sunt vitale in aceasta meserie…
Eu stiu engleza, pot comunica, inteleg si ma fac inteles, insa pentru meseria asta o simpla comunicare nu e de ajuns. De aceea eu spun ca “nu stiu engleza”, sa nu se interpreteze ca nu ma inteleg cu cineva in limba asta, insa imi trebuie mai mult decat atat, pur si simplu imi trebuiesc “excelent communication skills”. De aceea consider ca asta e principala cauza ca nu gasesc job, si e numai vina mea ca nu stiu engleza la nivelul care imi trebuieste. Insa invat zilnic, ma perfectionez si imi slefuiesc gramatica si fluenta in vorbire.

Parerea mea este ca depinde si de angajator, daca el considera ca sunt bun, daca reusesc sa-l conving de calitatile mele profesionale (si cum o pot face decat prin engleza) atunci acesta poate trece cu vedere accentul sau micile greseli gramaticale/de exprimare. Am inceput sa glumesc in engleza, i-am spus deunazi unui tip care se ingrijora daca a ajuns emailul lui cu locatia si ora interviului ca “the internet is more reliable than public transport in Sydney”. A ras aussie ala, a zis ca e buna gluma.

Deci zi de zi urc cate o treapta, zi de zi invat mai mult si sunt mai aproape de jobul meu din IT. Saptamana asta am avut 6 interviuri, deja luni saptamana viitoare am trei interviuri (doua sigure si unul incert), deci am trecut de faza cand ma sunau agentii si imi spuneau “da, o sa va sunam noi peste cateva zile”, acum fiecare telefon se soldeaza cu o invitatie la interviu. Chiar azi dupa amiaza m-a sunat un agent si am mai stabilit un interviu pentru luni la 10.30 in CBD in Australia Square.

Acum poate se intelege de ce sunt eu optimist, de ce consider ca situatia asta e doar o faza trecatoare, de ce am incredere ca voi reusi sa gasesc job in IT. Daca peste toate astea adaug suportul zecilor de prieteni de aici, din Romania sau chiar din lume, daca mai pun si faptul ca traiesc intr-o societate deschisa, libera si toleranta cu miile de emigranti de aici, si adagand ca locuiesc in Sydney, Australia, atunci situatia mea nu e de compatimit ci e de invidiat.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.