28 noiembrie 2005

Am promis ca fac un review al posturilor TV din Sydney. Am sa vorbesc mai pe larg de continutul posturilor publice (free) pentru ca cele cu plata nu le prind.
Blocul meu are antena colectiva asa ca fiecare apartament are priza de antena TV. Cele cinci posturi “free TV” care se prind in Sydney sunt SBS, ABC, SEVEN, NINE si TEN.

SBS-ul este un post “multicultural”, aici se pot vedea jurnale de cate 30-60 de minute preluate din diverse tari. Are Italian News, Das Journal, Spanish News, Le Journal, Russian News, Greek News, Arabic News, Indonesian News, Polish News, Mandarin News si Cantonese News. Aceste buletine de stiri ruleaza unul dupa altul dimineata incepand cu ora 6 si tin pana la aproximativ 12.30. Miercuri si joi, incepand cu 6.30 dimineata se da un meci din liga campionilor (de exemplu saptamana trecuta au dat meciurile Barcelona FC –V. Bremen si Real Madrid-Lion). Tot pe SBS s-a dat si meciul de fotbal Australia-Uruguay.
SBS-ul are filme destul de slabute, daca tinem cont ca majoritatea sunt filme europene (Franta, Suedia, Italia, Spania, Germania, Danamarca). Am vazut insa si filme mai rasarite pe postul asta, de exemplu saptamana trecuta “The Green Butchers” –Danemarca, genial din punct de vedere al story-ului.
Foarte bune la SBS sunt documentarele, mai ales cele pe teme politice. Am vazut aici niste documentare despre razboiul din Irak, realizate de producatori independenti, care prezinta lucrurile extrem de obiectiv iar uneori chiar critica dur puterile occidentale pentru modul cum duc acest razboi “contra-terorismului”. Am vazut cum un tanc american aflat pe un pod la mare distanta de un hotel din Bagdad, fara nici cea mai mica provocare, a indreptat tunul hotel si…a tras, omorand si ranind cativa ziaristi straini…

ABC-ul e un post slabutz, nu prea ma uit la el. Aproape tot programul consta din seriale (slabe…).

Seven-ul e si el un post la care ma uit rar, are seriale cat cuprinde (MASH, The ‘70s Show) mai bune ca la ABC. Sportul este bine reprezentat (la fel ca la toate posturile de aici), chiar acum pe Seven are “Wold Gymnastics Championships” de la Melbourne. Din pacate la sol, unde alta data luam aurul si argintul, Romania nu e nici macar in primele cinci…SUA, Olanda!, Rusia, Australia!!! sunt pe primele locuri…Incredibil…

Nine este unul din cele mai bune posturi publice (publice pentru ca sunt free, pentru ca toate sunt private). Daca trec cu vederea ca uneori ma innebunesc cu cat Cricket dau (si asta e un sport care dureaza 5-6 ore…), nine e un post la care ma uit des. Are filme bunicele (saptamana asta: Harry Poter and The Chamber of Secrets, Analyze This). Stirile de la ora 18 sunt cele mai bune dupa parerea mea, iar dupa stiri, la 18.30 are o emisiune foarte interesanta numita “A Current Affair” care prezinta subiecte din politica, stiinta, tehnologie, celebritati, drepturile omului, etc.
O emisiune la care ma uit cu regularitate este “20 to 01” din fiecare joi. In fiecare saptamana este un top de 20 de pozitii din diferite domenii (de exemplu 20 To 01:Great Aussie Ideas, Icons And Inventions, 20 To 01:Moments That Stopped Australia, 20 To 01:Moments Of Madness, etc).
Tarziu, la 1.00 se da “Late Show With David Letterman”, am vazut si eu cateva, mi-e clar dupa cine a copiat Calinescu “Chestiunea Zilei”. 🙂

Ten, ultimul post public pe care il prezint, e un post la fel de bun ca nine. Ei au stirile principale zilnic la ora 17 iar dupa stiri au “The Simpsons” (Familia Simpson) la care ma mai uit destul de des.
Zilnic la ora 14 au “The Oprah Winfrey Show”, care trebuie sa recunosc ca nu de fiecare data e un show interesant…Nu prea ma uit la el ca nu sunt p’acasa la ora aia si in plus nu prea mi-e simpatica Oprah (ca sa ma exprim elegant).
Si ten are filme bunicele (saptamana asta “Johny English”, “The Sum Of All Fears”, “The Fifth Element”, “American Pie”).
Pana saptamana trecuta au avut o emisiune foarte populara, “Australian Idol”. Orice australian se putea inscrie si daca trecea de preselectie participa la emisiunea asta in direct la TV de-a lungul catorva luni. Tot ce le trebuia erau talent si…voce. Unii n-aveau nici una din astea doua, altii doar pe una, dar cativa le-au avut pe amandoua. Din pacate doar unul trebuie sa castige…
Tot pe ten am urmarit in fiecare marti emisiunea “Rove Live” de la ora 20.30. Asta e un show comic in care sunt invitate diferite celebritati (in direct sau prin legatura video). I-am vazut aici pe Darren Hayes, Delta Goodrem, Jodie Foster, Jerry Seinfeld, Tom Cruise, Robbie Wiliams, si altii.

In Sydney exista patru mari operatori pay TV (TV prin cablu): Foxtel, Optus, Austar si Digital. Nu stiu cat costa dar am inteles ca e destul de scump abonamentul lunar (in jur de 40 AUD). In schimb ai o multime de canale, in general specializate pe filme, seriale, muzica sau sport. Cateva exemple de canale pay TV grupate dupa specificul lor:
Filme: Showtime, Showtime Greats, Movie One, Movie Extra, Movie Greats, TCM, Fox Classics, Hallmark, World Movies.
Documentare: National Geografic, The History Channel, Discovery Channel, Animal Planet.
Muzica: Max, [V], MTV, VH1
Kids: Nickelodeon, Disney Channel
Entertainment: Fox 8, UK-TV, Arena, The Comendy Channel, TV1, LifeStyle, W., Entertainment Television.
Sport: Fox 1 Sports, Fox 2 Sports, Fox Footy Channel, ESPN, FuelTV

Saptamanal imi iau revista TV WEEK (Free&Pay TV Guide). Pentru posturile SBS, ABS, Seven, Nine si Ten (adica free TV), pe langa ora de incepere a emisiunilor se prezinta si niste informatii aditionale. De exemplu in cazul filmelor este scrisa si categoria de spectatori (G, PG, M, MA 15+, etc). La unele programe sunetul este stereo (ST), iar unele emisiuni/filme sunt in format (HD), adica High Definition TV.
Ceea ce mi-a placut este ca fiecare emisiune are si un cod format din 6-8 cifre numit G-Code. Daca ai un DVD/HDD Recorder pur si simplu il programezi cu codurile emisiunilor care te intereseaza iar aparatul le va inregistra astfel incat nu vei pierde nici un film sau o emisiune. In plus, recorderul inregistreaza indiferent daca te uiti sau nu la TV, asta e “great” pentru ca sunt uneori doua emisiuni pe care vrei sa le vezi dar care se suprapun ca si interval orar. Deci iti poti lasa iubita/nevasta/amanta sa se uite la “The Bold And The Beautiful” iar apoi tu sa privesti inregistrarea meciului Australia-Uruguay. Sau poate ca e mai bine invers, ea se priveasca inregistrarea serialului… 🙂

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.