29 iulie 2005

Si azi o zi calduroasa, imi place vremea asta.
Dimineata am fost la cursuri, am invatat cum sa citim si sa interpretam un anunt de job, ce inseamna o anumita cerinta, abrevieri, etc. De exemplu “above award salary and conditions” inseamna “better pay/conditions than legal minimum”, “will need a sound knowledge of” inseamna “will need to have a very good knowledge of”, “we are equal employment opportunity employer” inseamna “we employ and promote on merit only” samd. Totodata am invatat ce inseamna abrevierile din anunturi, de exemplu b.h.=bussines hours, a.s.a.p.=as soon as possible, mgmt=management, MD=management director, qa=quality asured, c.o.b.=close of bussines, etc. Sunt lucruri destul de interesante, profa’ ne-a spus ca ceea ce invatam acum vom putea folosi toata viata cand vom aplica la joburi caci in Australia si in special in Sydney oamenii migreaza incontinuu de la un loc de munca la altul, cel putin cat sunt tineri.

Si azi am gasit multe joburi pe internet, am avut la ce aplica. Mai sunt inca doua zile pana se termina luna dar maine si poimaine nu am cum sa mai aplic, asa ca statistica dupa prima luna de cautat job este urmatoarea:

-joburi la care am aplicat: 107
-joburi la care am primit confirmarea aplicarii: 36
-joburi la care am primit fail: 13
-interviuri directe cu angajatorul: 5
-interviuri directe cu agenti: 3
-interviuri telefonice cu agenti: cca. 8

Azi am avut un interviu telefonic cu o agenta care in cele din urma m-a invitat luni la 9.00 la sediul agentiei de recrutare sa ma vada. E vorba de un job tare bun, systems administrator la o companie din North Sydney. Si ea m-a intrebat ce salariu doresc, i-am spus intre 40-50 K pe an. Intrebarile astea cu salariul fac parte din conditiile de recrutare, daca spui prea putin se poate interpreta ca esti ieftin, nu prea iti pretuiesti experienta si cunostintele, deci nu prea ai valoare. Daca spui prea mult, risti sa nu fi chemat la interviu, firmele avand niste bugete pentru fiecare post in functie de importanta jobului in cadrul companiei. Este foarte bine sa studiezi pe internet pentru fiecare tip de post cam care e salariul oferit caci unele firme afiseaza si oferta salariala pentru postul disponibil, de regula pe an. La posturile din reteaua guvernamentala sau a consiliilor locale, intotdeauna este specificat salariul pe an si numarul de ore de munca pe saptamana.

I-am dat telefon agentei care mi-a trimis oferta cu DBA Team Lider la Commonwealth Bank, acum nu mai am nici un motiv sa tin secret numele bancii. Am vazut azi ca au mai dat odata pe site anuntul pentru postul ala. Bineinteles ca “m-a aburit” ca doar ce a primit confirmarea pentru propunerile ei pentru interviuri directe la acest post si din pacate numele meu nu se afla printre cele acceptate de angajator. Eh, nici nu imi faceam mari sperante, e prea mare responsabilitatea asta pentru mine in momentul asta.
Tot azi, ca o “incununare” a saptamanii dezastru, am primit si fail de la jobul de helpdesk/systems consultant la care am fost joi. Trebuie sa recunosc ca e original:

Hi Gabriel,

Thank you for your time yesterday.
Peter was very impressed with you but, after much deliberation, we have opted for someone with more experience in the relevant areas so unfortunately in this instance you were unsuccessful.

I will keep your resume on file and if any further positions arise, I will be in contact.

All the best.
Steve

Mda, o sa va pastrez si eu baieti in jurnalul meu, va multumesc ca ati fost tare draguti si mi-ati dat o sansa….Stiu, sunt rautacios, n-au ei nici o vina ca eu nu stiu sa ma exprim fluent in engleza.

Bine ca s-a terminat saptamana asta, am avut prea multe esecuri intr-un timp de scurt, nu a fost bine pentru “pisicul” meu.
Cauza principala a esecurilor este limba engleza si mai putin lipsa experientei locale caci daca conta asa de mult experienta australiana nu ma mai chemau la interviuri. N-am crezut ca o sa fiu atat de “handicapat” din cauza englezei dar asta e adevarul, am curajul sa recunosc aceasta si sa-mi fac “mea culpa”. Poate ca am circumstante atenuante prin faptul ca astia nu vorbesc engleza ci australiana dar asta se aplica doar la ascultat si inteles nu si la experimarea fluenta a opiniilor si la faptul ca nu pot convingere angajatorul de calitatile mele profesionale. In domeniul meu – database administrator/developer, system administrator, bussines analyst – majoritatea angajatorilor cer “excellent oral&written communication skills”. Daca eu aplic la astfel de joburi si nu sunt in stare sa vorbesc bine cand ajung la interviu, inseamna ca ori nu inteleg bine cerintele postului ori mint in legatura cu cunostintele si experienta; caci ei pot gandi ca asa cum “cred” ca pot comunica bine in engleza tot asa “cred” ca stiu sa lucrez cu sistemele alea.

But don’t worry, sunt perseverent, nu ma dau eu batut asa usor. Invat engleza zi de zi, aplic la joburi, ma duc la interviuri si sper. Sunt extrem de incapatanat si de determinat in a-mi urmari scopurile, cred ca mi se trage de la zodie, sunt un taur. Si cand vreau sa fac ceva, cand imi propun un lucru, mai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau altul, imi ating scopul.

Profa’ de la AMES ne-a spus sa nu fim niste “wingers” adica plangaciosi. Cica de obicei englezii care vin aici incep sa se planga de una de alta, fac comparatii cu UK, adica acolo ar fi mai bine din unele puncte de vedere. Insa australienii le raspund calm, relaxat, cu umorul lor bine cunoscut: pai atunci de ce ati mai venit aici, intoarceti-va inapoi…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.