8 august 2005

Dupa pauza, la scoala a venit un tip de la “work cover”, asta e un fel de protectia muncii aici, si ne-a explicat despre masurile de protectie a muncii si despre legile care reglementeaza asta. Nu prea eram noi interesati, eu eram de-a dreptul plictisit, dar a trebuit sa suport o ora si jumatate toata vorbaria aia. Tipul era un “true australian”, din aia cu accent de “g’day maaaate!”, si era chiar simpatic ca voia sa ne prezinte cat mai atractiv subiectul asta total lipsit de interes pentru noi, care avem alte probleme pe cap decat protectia muncii la un ipotetic loc de munca. He, he, sa avem noi locul ala de munca, ca dupa aia o sa ne protejam noi ca doar nu suntem copii mici. Cu ce am ramas din prezentarea asta e ca prizele de aici au trei fante in care se baga stecherul (nu ai cum sa incurci faza cu nulul) si ca daca o sa cari saci de ciment trebuie sa stii cum sa-i pui in spinare (angajatorul iti va arata cum se face). 🙂

Dupa ce am trecut pe acasa si am mancat, am plecat la agentia de joburi unde am aplicat la niste slujbe; au fost cam putine azi, sa vedem maine si poimaine. Am vorbit la telefon cu patru agenti, trei mi-au promis sa ma pun pe short-list pentru o intalnire cu clientul iar o agenta m-a invitat maine la un interviu. La ora 9AM trebuie sa fiu in Wynyard caci pe acolo au astia birourile. Am mai mare succes la agente, cu ele ma inteleg mai bine pentru ca pe langa ca ele vorbesc o engleza inteligibila, sunt si mai deschise sa te asculte si sa-ti dea o sansa.
Acum am invatat, daca agentii te cheama la interviu sa te vada inseamna ca ai reusit sa ii convingi la telefon. Daca nu, iti spun ca o sa incerce sa-ti stabileasca o intalnire directa cu angajatorul. Din cate am inteles (ne-a spus profa’ la cursuri) agentii astia castiga foarte bine, daca reusesc sa plaseze o persoana iau in medie 15% din salariul pe un an de la angajator. Pentru o persoana careia reusesc sa-i negocieze un salariu anual de 60000 dolari ei castiga in jur de 9000 dolari de la clientul ala. Deci tu esti o marfa, trebuie mai intai sa fi atragator (profesional) pentru agenti iar mai departe ei te fac si mai atragator pentru client, pentru ca sa te poata “vanda”.

La agentia de joburi am rasfoit ziarele, in special “The Sydney Morning Herald” care are cele mai multe joburi. In ziarul asta exista o sectiune numai pentru joburile guvernamentale numita “New South Wales Government Careers”. Am gasit si ceva pe IT, destul de slabut insa, nu stiu daca am sa aplic la ele caci n-am habar ce presupun slujbele alea (de exemplu technology adviser). Am mai spus ca e un proces complicat sa aplici la joburi din astea, trebuie sa te duci pe siteul www.jobs.nsw.gov.au si sa downloadezi “position description”, “application form” si alte chestii aditionale pozitiei respective, sa le completezi si sa le trimiti prin posta. Azi am dat telefon sa intreb niste detalii la un job din asta si tipa m-a intrebat cum vreau sa primesc detaliile, prin email sau prin posta normala. La primul job le-am cerut prin email, apoi la al doilea si al treilea le-am cerut prin Australian Post. Prin email mi-au venit in 5 minute, le-am printat si o sa le studiez.

Daca aplici la posturile din guvern trebuie sa cunosti cativa termeni si concepte care se aplica in procesul de selectie pentru aceste joburi.
De exemplu toate posturile din guvern sunt Equal Employment Opportunity (EEO) adica “oportunitati egale la angajare”. Asta inseamna ca toate locurile de munca din cadrul guvernului (local sau statal) sunt deschise fara discriminari pe baza de varsta, sex, dizabilitatati, rasa, culoare, etnie, religie, descendenta sau nationalitate, status marital, homosexualitate sau transsexualitate.
Ethical place inseamna “serving public above private interests” adica sa pui binele public inaintea intereselor tale private.
Afirmative Action are doua obiective: primul de a identifica si a elimina posibilele surse de discriminare directa si indirecta si al doilea de a reindrepta practicile discriminatorii din trecut (de exemplu promovarea oportunitatilor egale la angajare a oamenilor care nu au limba engleza ca limba nativa, a aborigenilor, a femeilor si a persoanelor cu dizabilitati). Acest principiu considera ca angajarea se face doar pe merit, toti sunt tratati in mod egal, luindu-se in considerare numai abilitatile, cunostintele, calificarile si experienta in munca chiar daca acestea sunt momentan blocate de bariera lingvistica. Ah, ce-mi place principiul asta!
Ocupational Health and Safety (OH&S) stipuleaza ca guvernul NSW protejeaza sanatatea, siguranta si binele (welfare) cetatenilor la locul de munca prin niste criterii generale care trebuiesc respectate in orice loc de munca din NSW.
Ethnic Affairs Priorities Statements (EAPS) este un concept foarte important. In el se precizeaza ca guvernul NSW recunoaste si apreciaza diferentele lingvistice, religioase, rasiale si background-ul etnic al tuturor oamenilor din New South Wales. In el se stipuleaza cele patru principii ale multiculturalismului care guverneaza societatea:
1. Toti indivizii din NSW trebuie sa aiba toate oportunitatile sa contribuie si sa participe in toate aspectele vietii publice
2. Toti indivizii si institutiile trebuie sa respecte si sa protejeze cultura, limba si religia altora impreuna cu cadrul, contextul si legile australiene unde engleza este limba oficiala.
3. Toti indivizii trebuie sa aiba toate oportunitatile sa contribuie si sa participe la toate activitatile si programele administrate de guvernul NSW
4.Toate institutiile din NSW trebuie sa recunoasca particularitatile lingvistice si culturale ale populatiei din NSW ca fiind resurse valoroase, sa promoveze aceste resurse pentru a maximiza dezvoltarea statului.

Ce-mi place tara asta!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.