8 iulie 2005

Am primul interviu! M-au sunat azi pe la 13.30 de la o companie de software si am stabilit un interviu pentru marti la ora 16. M-a intrebat de cand am venit in Australia, daca adresa din resume este “permanent address”-adresa permanenta si care sunt asteptarile mele salariale. I-am spus ca nu stiu, ca nu e asa important salariul, dar vom discuta acest amanunt la interviu. M-am descurcat binisor in engleza! Tipul mi-a spus ca-mi trimite un email cu adresa firmei (e undeva in Bondi Jonction, am linie de tren directa in oras, nu trebuie sa schimb nimic).
Jobul e de programator, Visual Basic & SQL Server. Sunt foarte bucuros, sa vedem acum daca il iau…

De dimineata am plecat in oras sa-mi cumpar o patura ceva, caci nu mai pot, e prea frig noaptea, un cearceaf si un prosop subtire nu prea ma apara de frig. Am luat autobuzul de langa mine si am ajuns in centru, la Woolworths unde, ca de obicei, cand “scap” in magazin nu se poate sa nu cheltuiesc mai mult decat mi-am propus si sa cumpar si alte lucruri. Am gasit o plapumioara subtire la 24.98 AUD (era promotie). Asta se cumpara impreuna si cu doua fete de perna, si pentru perioada asta a anului e excelenta. Am luat pentru “queen size bed” adica pat cum am eu, dar toate costau la fel. Am mai cumparat si o cuvertura (blanket) pentru pat caci ziua stau in pat direct pe saltea si nu-mi place. Asta a costat si ea 14.98 AUD dar merita, e foarte moale si comoda. Apoi am gasit o oala medie, cu capac, la doar 9.50 AUD; asta imi trebuie pentru supe, ciorbe sau sa fierb diverse ca de exemplu spaghete, cartofi sau oua si pe aia mica o tin pentru ceai si cafea. Tot la capitolul bucatarie am gasit un bol adanc din sticla, Made in Spain, la doar 50 de centi.
In rest, am luat mancare, adica paine 1.87 AUD, 12 oua la incredibilul pret de 2 AUD ca era promotie-dar nu sunt din alea ecologice, coca cola 2 litri la 1.75 AUD. Am luat cola ca n-am mai baut de mult, mie imi facea rau coca cola in romania ca nu se potrivea cu stomacul meu. Voiam sa vad cum e aici, e la fel la gust, sa vad acum ce zice stomacul.
Cu inca o agenda de buzunar de 13 centi si un pix cu pasta neagra de 1.66 dolari s-au facut in total 57.37 AUD. O gramada de bani, dar daca trebuie…
Tipa care mi-a pus toate astea in pungi si care mi-a luat banii, o fetita la vreo 20 de ani, roscata si pistruiata avea chef de vorba. M-a intrebat daca azi a fost “pay day” adica zi de salariu, si a turuit in continuu cat trecea produsele prin aparat, dar n-am prea mai inteles ca vorbea prea repede. Apoi mi-a aratat pe spatele chitantei cu produsele cumparate ca pot avea o bautura gratis la o cafenea din apropiere daca prezint chitanta asta, ca ei ii place cappucino ala cu spuma in forma de inimioara. Asta ori batea vreun apropo ori chiar voia sa ma duc sa-mi iau bautura aia gratis. Ei, as fi invitat-o eu la un cappucino “after works hours”-dupa orele de program, da’ n-am bani acum…

Am plecat incarcat din supermarket, am luat autobuzul din apropiere care m-a lasat in fata blocului. Intre timp, cat eram in autobuz, m-a sunat tipul de la compania software si am stabilit interviul.
Cand am ajuns acasa am gasit in cutia postala “Tax File Number Advice” adica o scrisoare prin care mi se comunica numarul meu ca si platitor de taxe (TFN), plic trimis de Australian Taxation Office. Asta o sa-mi trebuiasca cand o sa ma angajez. S-au miscat repede baietii astia, pe 1 iulie am aplicat pe internet si in 8 zile l-am primit.

Am lasat cumparaturile acasa si am plecat sa pun la posta formularul de la EnergyAustralia, pe care l-am completat, si prin care le dau voie sa-si ia banii pentru energia electrica direct din contul meu de la banca. M-a costat 30 centi plicul simplu, de timbru nefiind nevoie, fiind preplatit de EnergyAustralia.
Tot eram aproape de agentia de joburi si am intrat acolo. Erau calculatoare libere asa ca m-am asezat si eu la unul si am inceput sa caut joburi. Gata, acum am contul activat pe www.jobsearch.gov.au si pot sa-mi caut de lucru prin reteaua asta. Pe siteul asta e o sectiune speciala de IT in care sunt doar joburi de informatica. Am gasit ceva, un Helpdesk, un Desktop Support XP si unul de Systems Administrator Windows 2003. Am aplicat la toate astea. Ideea e ca pe siteul asta sunt joburi puse la dispozitie nu numai de agentii si institutii guvernamentale ci si de companii private. E un fel de “Fortele de munca” din Romania. Eh, m-am lamurit si cu asta, nu stiu cat o sa ma ajute, dar e mare lucru ca am acces gratis la internet de aici…Pot lua orice de pe net, pot accesa neingradit internetul, pot tipari la imprimanta, dar nu pot sa instalez nimic pe calculatoarele alea…Am doar drepturi de user simplu, foarte limitate. Deci n-am sa pot sa-mi pun de aici jurnalul pe internet, tot la ala platit o sa ma duc din trei in trei zile. Voiam sa pun pozele din Sydney si Manly azi pe pagina cu jurnalul, dar daca nu se poate de aici, o sa ma duc maine in Kings Cross si o sa fac treaba asta.
Am stat pe internet cautand joburi si trimitand resume-uri de la 2 PM pana la 4.45 PM cand au inchis astia agentia.

Tot acolo a mai citit si ce s-a mai scris pe forumul de emigrare si m-am bucurat ca inca unul a mai obtinut viza pentru Australia. “Daca tinerii din aceasta tara (Romania) nu pot conta pe faptul ca isi pot gasi o slujba pe merit (si care sa le asigure un trai decent-adaug eu), atunci este timpul ca ei sa-si urmeze carierele in alta parte. Daca multe persoane influente iau bani care ar trebui folositi pentru refacerea strazilor si pentru instalarea conductelor de apa, in timp ce cetatenii care au trecut prin cea mai neagra perioada a comunismului si prin dificultatile tranzitiei nu-si pot permite sa-si plateasca facturile pentru incalzire, atunci acei cetateni traiesc intr-o tara care le este straina.”-Michael Guest, fost ambasador SUA in Romania.
No comment!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.