9 august 2005

La ora 9AM am fost la interviu la agentia Hays, si asta una din cele mai mari recruitment agencies de aici. Firma asta are birourile in Chifley Tower o cladire de 42 de etaje din CBD. Trebuie sa spun ca m-a impresionat cladirea asta, nu numai ca e frumoasa pe dinafara dar inauntru este de o bogatie, de un lux cum n-am mai vazut…Peste tot este numai marmura, de diverse culori, neagra, roz, alba, crem, neagra cu nuante de verde, totul foarte frumos combinat, care iti da o imagine de putere si bogatie…Firme si institutii importante au birourile aici, si as putea sa amintesc Morgan Stanley, International Olimpic Comitee, Australian Olimpic Comitee, Boeing Australia, Oil Japan, si multe instututii financiare japoneze. Din biroul din care am avut interviul se vede foarte frumos, de la inaltime, Royal Botanic Garden.
Jobul era de 3rd Server Level Suport la ING, o banca destul de puternica de aici insa mai activa pe piata asigurarilor decat cea bancara. Slujbele astea de support/administration presupun sa vorbesti mult cu clientul/utilizatorul, toate cer “excelent oral and written communication skils”. Si in plus nici nu era cu baze de date, chiar nu stiu de ce naiba am aplicat la jobul asta, cred ca m-am prostit, am inceput sa aplic ca disperatu’ la slujbe cu prea putina legatura cu ceea ce stiu eu si e clar ca n-am sa le obtin niciodata. La interviu am facut tot ce am putut, am vorbit destul de bine, insa nu prea am convins. E o chestie logica, daca tu nu esti hotarat si nu crezi ca esti cel mai bun pe postul ala, nici nu prea ai entuziasm si putere de convingere. A ramas ca ma suna ea…

Dupa asta am plecat la cursuri, am intrat pe la ora 10 in clasa. La pauza am vorbit azi cu Paolo Maffei, e un tip din Brazilia si e network architect/engineer. E un baiat de treaba cauta si el saracu’ de munca dar ca si la mine, singurele bariere sunt limba si lipsa de experienta locala. El are un job si mai specializat ca al meu dar totusi mai intalnit decat “security analyst” care e ultraspecializare, avem un coleg de clasa si pe asta. Cica acum se cauta foarte mult “software testeri”, colegul meu indianu’ Rohit n-a mai venit de mult la scoala cred ca s-a angajat pe asta.
Paolo mi-a dat adresa unui site www.michaelpage.com.au unde am gasit o sectiune “salaries”. Acolo am selectat domeniul IT si am downloadat un document pdf care contine informatii interesante despre tendintele pietei si salariile din IT din 2005. Am sa dau doar cateva exemple, doar din New South Wales statul in care sunt eu, cine e interesat poate sa se duca sa ia de acolo toate datele astea si pentru statul Victoria (nu sunt numai din IT ci si din alte domenii).
Pentru database administrator la o experienta de 1-2 ani salariul este intre 60-90 K pe an, iar cu o experienta de 3+ ani salariul este intre 90-120 K pe an. Cam la fel e si pentru database designer.
Pentru analyst programmer (client-server technologies) cu exp. de 1-2 ani 55-70 K, iar 3+ani 70-90 K. Cam la fel e si pentru systems programmer.
Pentru network engineer cu exp. de 1-2 ani 55-70 K, iar 3+ ani 70-90 K.
Pentru network manager cu exp. de 1-2 ani 85-110 K, iar 3+ ani 100-130 K.
Pentru security analyst cu exp. de 1-2 ani 65-85 K, iar 3+ ani 90-120 K.
Pentru project manager cu exp. de 1-2 ani 75-90 K, 3+ ani 100-130 K.
Pentru Unix administrator cu exp. 1-2 ani 60-75 K, 3+ ani 75-110 K.
Pentru IT Manager cu 1-2 ani exp. 80-100 K, 3+ ani 110-150 K.
Pentru IT Director/CIO cu 1-2 ani exp. 110-170 K, 3+ 180-280 K.

Deci e clar, daca ma intreaba tanti profesoara la scoala ce vreau sa ma fac cand voi fi mare, e logic ca o sa raspund: IT Director/CIO ! 🙂

O alta chestie utila am gasit-o la www.jobnet.com.au (pe asta i-am spus-o eu lui Paolo), si anume o sectiune “Job Trends”unde sunt prezentate tot felul de date statistice despre slujbe, putandu-se compara perioade si tehnologii din IT atat din punctul de vedere al joburilor oferite cat si al numarului de cautari pe un anumit job.

Dupa cursuri am ramas la AMES si m-am dus la calculatoare sa caut joburi. Imi place mai mult la AMES ca e mai multa liniste si am aceleasi facilitati ca la agentia de joburi. Numai ca dupa cursuri mi-e foame si trebuie sa ma duc sa manac, asa ca nu intotdeauna pot sa raman aici.
Slabut si azi cu joburile, parca sunt din ce in ce mai putine…Si ceea ce ma ingrijoreaza e ca nu mai primesc telefoane, alta data primeam 5-6 pe zi. Azi am primit doar unul, pe la ora 16 in timp ce eram in autobuz in drum spre casa. A fost foarte scurt, o tipa mi-a spus ca “se pare ca ai o experienta bogata in administrarea de systeme informatice, cand putem stabili un interviu?”. Bineinteles ca am spus ca maine sunt liber, dar cica maine nu poate, “e bine joi?”. Zic, “stai sa-mi consult agenda” (bancuri, ca n-am nimic in agenda, sunt disponibil si ziua si noaptea), si i-am zis ca sunt disponibil joi dupa ora 12. Ea mi-a raspuns ca daca imi convine ora 14.30, zic “excelent” si am rugat-o sa-mi transmita coordonatele(adica adresa) prin email.

Maine incep cautarea de slujbe part-time caci nu se mai poate, trebuie sa castig niste bani pana obtin jobul ala bun in IT. Ma gandesc insa ce o sa ma fac cand o sa fiu sunat la munca si o sa stau la “povesti” cu agentii la telefon. Nu mai spun de programarea de interviuri caci nu toti o sa poata cand pot eu. Dar asta este, vad eu cum ma descurc atunci, o sa ma adaptez situatiei…

Azi a fost o zi urata, am primit iar o gramada de failuri, nici nu vreau sa mai vorbesc de asta. 🙁 Si a naibii potriveala, chiar acum la radio e melodia, “You had a bad day”. O ascult ca imi place, are un mesaj optimist (ceva in genul “ai avut o zi grea, nu-i nimic maine poate fi mai bine…”). Uff.

httpv://www.youtube.com/watch?v=vFHku9CMdvs

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.