29 iunie 2005

M-am trezit pe la 8 AM si am asteptat cuminte telefonul de la rental agent. L-am primit pe la 11 cand mi-a spus ca “proprietarul imi inchiriaza cu placere apartamanentul dar vine cu oferta de al lua pentru 9 luni”. Ok, a mai lasat din cele 12 luni pe care le cerea la inceput, deci nu va fi nici cum voia el dar nici cum voiam eu, asa ca am zis ca accept si eu “cu multa placere”. Am fixat o intalnire la agentie la ora 12.30, dupa care am plecat spre Marrickville unde am ajuns pe la 12. M-am mai plimbat pe acolo, am ajuns la capatul unei strazi unde am vazut ca era un magazin cu mobila&electronice second hand. Imi trebuiesc multe dar in primul rand o masa, un scaun si un pat. Mese si scaune am vazut dar nu mi-a placut nimic dar am ochit un pat queen size tocmai bun pentru noul meu dormitor. Queen size inseamna ca nu e King size care este cel mai mare dar si asa, trei oameni au loc suficient sa doarma in patul meu; nu cred ca voi dormi vreodata in pat cu doua tipe dar asa, pt. orice caz, sunt pregatit 🙂 . Sub Queen size este “duble” iar apoi cred ca “single”, dar diferentele de pret sunt minore. Salteaua era foarte tare, asa cum imi place mie, si arata ca noua (de fapt avea cusut actul de garantie original pe ea, care spunea ca e garantata 7 ani!). Patul e de metal, vopsit frumos cu negru, fara nici o zgarietura. Trebuie sa spun ca astea doua se vindeau si separat, eu am ales salteaua din alta parte a magazinului, patul fiind gol. Pentru astea doua, vanzatorul mi-a cerut 300 AUD. Am zis ca e mult si ca ii dau cash 250. Vanzatorul, nu si nu! Am intrebat de transport si mi-a zis ca face 20 AUD. I-am facut oferta de 300 cu transport cu tot dar incapatanatul nici n-a vrut sa auda. Trebuia sa plec la agentie sa fac hartiile asa ca i-am zis ca ma mai gandesc si vin inapoi daca ma hotarasc.

Am ajuns la agentie am semnat actele, am primit cheile si telecomanda de la garaj si am platit. Bondul (garantia) este de 960 AUD adica patru saptamani de chirie, si doua saptamani in avans fac 460 AUD. Plus 15 AUD costul actelor am platit 1395 AUD pentru care am primit chitanta in care era trecuta separat fiecare plata. Am vrut sa platesc cu cardul din romania dar au spus ca nu se accepta “savings” adica carduri de debit asa ca a trebuiesc sa platesc cash. Sunt ingrijorat cu cardul asta caci raman fara bani cash si nu prea pot face plati cu el.
Contractul imi va veni prin posta intr-o saptamana, semnat si de proprietar. Asa se obisnuieste aici, nici nu stii cum arata proprietarul. Insa toate comisioanele de inchiriere catre agentie el le plateste si in general sunt de o rata lunara (230 AUD in cazul meu). Odata cu semnarea hartiilor mi s-a inmanat si un “The renting guide” (ghid al inchirierii), in care sunt specificate drepturile si responsabilitatile chiriasului si ale proprietarului. In Australia chiriasul se numeste “tenant” iar proprietarul “landlord”.

Inainte de a parasi Marrickvile am trecut pe la un magazin unde vazusem zilele trecute o bluza de trening la doar 12 AUD (reducere de la 16 AUD); mi-e frig si nu am ce purta prin casa, deci este un “necesar”. Cand am vrut sa platesc cu cardul iar nu s-a putut (“transaction cancelled, tran not allowed”). Nu vreau sa trag concluzii pripite, dar cu cardul asta taifun de la banc post n-am putut plati nimic pana acum in magazine ci doar am putut scoate bani de la ATM (am scos ieri 100 AUD sa vad daca merge si a mers). Bine si asa, numai ca unul e comisionul la ATM si altul in magazine, si cum “e foame de bani” fiecare cent conteaza.
Am vorbit la telefon cu prietenul meu australian din Dulwich Hill care mi-a spus ca e o afacere buna patul ala. Asa ca m-am dus si l-am cumparat urmand sa-l primesc la 16.30 PM la mine acasa. Am platit cash (nu aceptau carduri acolo), le-am dat adresa si am plecat.

Apoi mi-am cumparat bluza de trening caci n-am nimic mai gros de imbracat prin casa si pe aici e cam racoare mai ales seara si dimineata. Si se potriveste la fix cu pantalonii pe care i-am luat ziua trecuta, parca e pereche cu ei. Mi-ar trebui si o geaca pentru afara dar n-am bani…
Am ajuns la apartament pe la 16 iar la 16.15 am iesit in fata blocului sa astept masina cu patul meu. Care n-a mai venit azi…Am asteptat pana la 17.45 dar nimic. Asa ca am plecat la hotel. Maine trebuie sa-l am neaparat pentru ca de maine seara trebuie sa dorm acolo in apartament, caci 30 iunie e ultima zi platita la hotel.

In timp ce asteptam masina cu patul m-am tot plimbat in jurul blocului (fara sa scap din ochi parcarea si intrarea) si am observat pe cealalta parte a strazii un magazin cu mobila folosita (used indoor apliances). Cand am plecat am trecut pe acolo si am vazut o masa foarte buna pentru livingul meu. Cand o sa lucrez si o sa am bani o sa-mi iau un birou imens si un fotoliu prezidential, asa cum aveam in Romania, dar pana atunci trebuie sa gasesc ceva ieftin si bun pentru mititelul si vechiul meu laptop. Masa asta e foarte buna, mai ales ca e din lemn lacuit si vine si cu 6 scaune toate in excelenta conditie. Costa 100 AUD dar mie mi le da cu 75 AUD…Pare o afacere foarte buna dar ma mai gandesc pana maine, caci azi prea am cheltuit mult.

Cei care vin aici din Romania nu trebuie sa faca niciodata calcule si sa preschimbe preturile de aici in lei romanesti. E total gresit acest lucru! Nu-ti poti face niste predictii ca o sa gasesti ceva cu in jur de atatia dolari caci aproape toate preturile ori sunt mai mici ca in ro, ori sunt mai mari. Aici esti nou deci toate preturile sunt noi pentru tine. Daca vrei sa iei ceva cat mai ieftin trebuie sa intri in cat mai multe magazine si sa alegi apoi pe cel mai ieftin. Asa am facut eu si cu pantalonii si cu bluza de trening, am trecut prin toate magazinele de pe strada care aveau asa ceva si apoi m-am intors unde vazusem cel mai bun pret.
Iar inchirierea unui apartament este si o chestie de noroc. Daca aveam masina si timp mergeam pe la toate agentiile si din Marrickville, Dulwich Hill sau din imprejurimi si dupa cateva zile de vazut gaseam ceva bun. Dar nici atunci nu puteam fi sigur ca am facut cea mai buna afacere posibila pentru ca depinde de apartamentele disponibile la acel moment pe piata pentru inchiriere.

Am plecat de la apartament pe la ora 18. Am statie de autobuz chiar in fata blocului dar nu stiu inca unde duce, am vazut ca trec trei autobuze diferite pe acolo. Iar statia de tren Redfern este imediat dupa strada din fata blocului, dupa o cladire foarte inalta (TNT&South Sydney Council&Police Station). Deci am si politia peste drum…Totul in jur e foarte luminat deci e o zona sigura chiar si noaptea.
Azi a fost o zi foarte rece in Sydney, n-a plouat dar a batut toata ziua vantul. A fost ca o zi de toamna tarzie din Romania.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4.68 out of 5)
Loading...

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.