25 iunie 2005
Dupa ce zboara peste insulele Indoneziei, avionul intra in Australia pe care urmeaza sa o traverseze. In avion e o atmosfera relaxata, majoritatea pasagerilor dorm dar sunt si altii (ca mine) care se uita la filme, la documentare, la stiri, asculta muzica sau pur si simplu se joaca. Am jucat si eu “Who wants to be a millionaire” dar mai mult de 1000 lire n-am trecut…Sunt intrebari din cultura si civilizatia britanica la care habar n-am ce sa raspund. In avion, ni se aduce mancare de doua ori. Prima data un “light dinner” constand in somon in sos de tomate si capere, salata, inghetata (Cadbury), o prajitura si un suc de portocale. Cafea, ceai si apa plata la discretie. Cine doreste poate primi si o sticluta de vin (alb sau rosu), bere, wisky, cutii de cola sau altfel de sucuri. Eu cer un sweppes lemon. Inainte cu o ora de aterizare se serveste un “continental breakfast” adica salata de fructe, biscuiti, dulceata de capsuni, orange juice.
La 5.20 ora locala avionul ajunge la Sydney iar capitanul spune mult asteptatele cuvinte: “Ladies and gentlemans, welcome to Sydney!”.De sus, orasul mi se pare imens si plin de lumina. Desi sunt foarte obosit, gasesc puterea sa ma bucur si sa zambesc insotitorilor de bord atunci cand cobor.
Imediat dupa decolare s-au impartit formulare pentru cei nerezidenti in Australia si care nu se afla in tranzit. Formularul are intrebari precise, la obiect:
Nume, Prenume
Ocupatia
Nationalitatea
Data nasterii
Nr. pasaport
Nr. zborului
De unde ti-ai cumparat biletul de avion
Unde intentionezi sa stai in Australia
Daca esti turist sau cu intrare temporara, rezident in Australia care se intoarce in tara, emigrezi permanent in Australia
Daca intentionezi sa locuiesti in Au mai mult de 12 luni
Daca ai tuberculoza
Daca ai cazier (condamnari)
Daca aduci medicamente, steroizi, arme sau droguri
Daca aduci mai mult de 2250 ml de alcool sau 250 de tigari
Daca aduci bunuri valorand mai mult de 900 AUD
Daca aduci bunuri pt. comercializare
Daca aduci 10.000 AUD sau echivalent in alta valuta
Daca aduci mancare de orice tip (uscata, proaspata, conservata, gatita, negatita)
Daca aduci plante, parti din plante, plante din medicina traditionala sau ierburi, seminte, bulbi sau articole din lemn
Daca aduci animale, parti din animale, oua, pasari, pesti, insecte, scoici, miere, mancare pt. animale
Daca aduci pamant sau articole cu pamant pe ele (pantofi de sport, articole de golf)
Daca ai vizitat o zona rurala sau o ferma de animale in ultimele 30 de zile
Daca ai fost in Africa sau America de Sud in ultimele 6 zile
Am scris toate intrebarile de pe formular deoarece este extrem de important. Australia e o tara in carantina si ei tin foarte mult la asta. Peste tot sunt afise cu “quarantine matters” adica, carantina conteaza. Inclusiv am vazut o reclama cu Steve (tipul cu crocodilii) care tine un croc in brate si spune: “Atentie la ce aduci cu tine, prietene!”. Inclusiv in avion ti se repeta ca e strict interzis sa introduci plante, seminte, oua, mancare de orice fel in Australia. Poti plati amenzi usturatoare si chiar poti face inchisoare pt. incalcarea acestei reguli.
Daca nu esti sigur de raspuns la intrebarile precedente TREBUIE sa bifezi “YES” iar un ofiter de la vama te va intreba de ce ai ales astfel. Este mai sigur asa! De exemplu la intrebarea daca aduc medicamente, steroizi, arme sau droguri eu am bifat “yes”. Am explicat apoi ca mi-am adus medicamente de stricta necesitate in caz de raceala.
Dupa ce am coborat din avion am intrat pe culoarul pentru nerezidenti si am asteptat sa-mi vina randul pentru a primi stampila de intrare in Australia. Doamnei care verifica pasapoartele si punea aceasta stampila i s-a parut ceva suspect la pasaportul meu si de aceea a chemat pe cineva caruia i-a dat pasaportul pentru verificare. Mi s-a spus sa astept. Tipul a disparut pe o usa laterala si a revenit dupa 5 minute. “Welcome to Australia, Mr. Neagu!”, mi-a spus zambind si mi-a inmanat pasaportul cu stampila datei intrarii in Australia. Deci, din 25 iunie 2005 sunt rezident permanent in Australia, rezidenta ce imi da dreptul la munca si la servicii medicale de baza, aici in “Comonwealth of Australia”. Dar inca n-am terminat formalitatile vamale! Dupa ce imi iau geamantanul de pe banda cu bagaje intru pe culoarul rosu avand in mana formularul completat in avion si pasaportul. Culoarul rosu este pentru cei care au ceva de declarat, si deoarece am bifat “yes” la unele intrebari trebuie sa trec pe aici. Este mai sigur astfel. Inca nu esti de-al lor si se poate intampla orice.
Ajung in fata ofiterului ii explic treaba cu medicamentele si cu bunurile peste 900 AUD (cica am un laptop care valoreaza atat). Laptopul meu vechi nu face mai mult de 200 AUD dar ca sa fiu sigur ca nu incalc vreo regula am procedat astfel. Apoi vamesul ma roaga sa deschid geamantanul si sa-i arat medicamentele si “medicina traditionala din plante” (Spirulina) pe care am bifat ca le am. Zice “it’s OK” si ma intreaba daca mai am ceva de declarat. Nu, nu mai am…”Ok, welcome to Australia!”.
Gata, pot sa plec! Ajung la iesirea din aeroport, gasesc un punct internet (locuri cu 2-3 calculatoare de la care poti intra pe internet) si trimit un email acasa si unul unui prieten de aici spunandu-le ca am ajuns cu bine (in sfarsit). Iau un taxi din aeroport (30 AUD) care ma duce la hotel unde dupa un dus fierbite ma culc in sfarsit intr-un pat.
Camera de hotel am rezervat-o prin internet pentru 6 zile (intre 25 si 30 iunie) si costa 55 AUD/zi. Un dolar australian era in jur de 23.000 lei cand am plecat din tara. Trebuie sa precizez ca orice comparatie privind preturile de aici si cele din Romania este superflua. Ele se pot compara dar veniturile si puterea de cumparare aici sunt cu mult mai mari decat cele din Ro si de aceea aceste comparatii nu-si au rostul. Voi spune insa cat costa una, alta pt.ca e important atunci cand ai putini bani, si pana gasesti ceva de lucru trebuie sa te descurci cu putinul pe care il ai.
M-am trezit pe la ora 14, m-am imbracat si am iesit in oras. Afara ploua marunt dar majoritatea trotuarelor aici unde stau sunt acoperite deci te poti plimba pe ploaie fara probleme. Am mancat un cheesburger & cartofi prajiti la McDonalds (6.35 AUD), apoi am intrat intr-un Woolworths (unul dintre supermarketurile cele mai raspandite de aici) si am cheltuit vreo 36 AUD pe diverse (apa plata 4 litri 1.96 AUD, suc portocale 2 litri 1.89 AUD, detergent pt. vase 600 ml 2.96 AUD, cana 1 AUD, Ceai Lipton 50 pack 2.69 AUD, bureti vase 3 buc 3.98 AUD, adaptor pt priza australiana 9.98 –si ei au tot 220/50 Hz dar au altfel de stecher, paine feliata 650 gr 1.98 AUD, crema pantofi KIWI 75 ml 3.62 AUD).
Apoi am cumparat o cartela vodafone cu 30 AUD (are tot 30 AUD credit) + inca 30 AUD credit. Deci am 60 AUD pe cartela acum.
E o vreme cam racoroasa aici, cam cum e o zi ploioasa de toamna de la noi. Dar este foarte curat pe strazi, nu vezi baltoace sau noroi pe nicaieri. Si este lumina, sunt multe neoane stralucitoare, magazile pline cu de toate, unul langa altul.
Oamenii iti zambesc iar daca stai la coada undeva (de exemplu in supermarket) cel de dupa tine iti zambeste si te intreaba “how are you mate?” (ce mai faci). Ce sa faci, zambesti si tu si ii raspunzi “just fine, thank you”. Pe aici lumea e foarte relaxata, nimeni nu se grabeste, poti sa intrebi si ti se va raspunde zambind. Eram la un centru de inchirieri casete&dvd si am intrebat vanzatorul de unde pot sa-mi cumpar SIM pt. mobil iar un tip care astepta sa predea dvd-urile mi-a explicat unde pot gasi SIM pentru mobilul meu. Sunt de treaba australienii astia.
Dupa ce am pus cartela in mobil si m-am inregistrat ca si utilizator la ei (ti se cere numele, adresa si numarul pasaportului) am dat un telefon unui prieten de aici, foarte de treaba, care a promis ca ma ajuta cu inchiriatul unui apartament. Aici totul se inchiriaza prin agentii (rentals) si trebuie sa ai un istoric al inchirierilor si de e dorit sa ai un job. Am stabilit sa vina sa ma ia cu masina si sa mergem la el unde urmeaza sa vina si o familie de romani proaspat veniti aici (de 4 luni).
Dupa ce ne-am intalnit am mers intr-o suburbie a Sydney-ului (la 7 km de oras) la el acasa. Trebuie sa spun ca nu-ti dai seama cand iesi din oras, iar suburbiile sunt compuse de fapt din orasele ale caror strazi arata exact ca si strazile din city. Deci diferenta intre Sydney si suburbiile sale sau mai exact diversele orasele sunt la fel ca si diferentele dintre sectoare in Bucuresti. Adica, nu prea exista diferente decat la nivelul mijloacelor de transport public care sunt mai dezvoltate in city.
Tipul asta are un flat (apartament) in Marrickville, o zona foarte buna din multe puncte de vedere, apartament in care locuieste impreuna cu prietena sa si cu o pisica. Este un apartament mare, spatios, cu doua dormitoare si cu doua balcoane. Aici totul e mai mare decat in Ro. Masinile sunt mai mari, casele la fel. Pana si paturile sunt mai mari.
Familia de romani de care am amintit mai devreme s-a integrat foarte bine aici, au gasit amandoi joburi. Ei vorbesc engleza foarte bine, spre deosebire se mine care folosesc inca topica propozitiei in romana si cuvintele in engleza. Nu mai spun ca gramatical sunt un dezastru…Plus ca uneori ma blochez inexplicabil si nu sunt in stare sa articulez un cuvant in engleza. Care engleza, nu prea e engleza. Adica e dar e foarte…australiana. Australienii astia parca au ceva in gura cand vorbesc! E ca si cand ai incerca sa vorbesti cu gura plina. Iar majoritatea vorbesc repede si scurteaza cuvintele iar uneori folosesc si cuvinte din slang. Oricum ce cuvinte nu intelegi le poti intui in general din contexul frazei sau al propozitiei.
Acesti prieteni, singurii pe care ii am aici deocamdata, m-au incurajat si mi-au dat o gramada de sfaturi privind locuinta, jobul si in general privind viata de aici. Este foarte important pentru un emigrant sa simta ca este primit, ca e ajutat sa reuseasca.
Deci prima mea zi in Sydney, desi cam ploioasa si racoroasa, s-a incheiat la o bere cu noii mei prieteni australieni.