23 iunie 2005

La 10.15 trebuie sa decoleze de pe Otopeni avionul companiei Olimpic Airways pentru Atena. Este primul traseu din ceea ce va fi lungul drum catre Australia care are ca escale Atena, Bahrain si Singapore, calatorie care are ca punct final Sydney. Dar…zborul a fost anulat! Sunt probleme pe aeroportul din Atena (greva). Scandal in fata biroului Olimpic Airways din Otopeni. Se promite plecarea in aceasi zi la 20.20 spre Atena, urmand ca cei care au legaturi mai departe (ca mine) sa fie cazati seara la un hotel din Atena iar a doua zi sa se reia legaturile. OK, am inceput bine…But don’t worry! Ce mai inseamna o zi? Sunt optimist…

La ora 19.30 sunt din nou la Otopeni. Nu se poate! Si zborul asta e anulat! Tot greva…Oare plec saptamana asta in Australia? Discut cu operatoarea de la Olimpic. TREBUIE SA PLEC! Mi se ofera o alta ruta prin Paris operata de Air France. Take it, or leave it! Pai cum sa o las? Gata, plec in Australia prin Franta. Trebuie sa alerg la biroul Air France sa vad daca mai au locuri. Avionul trebuie sa plece la 20.10, eu ajung la biroul Air France la 19.30, unde gasesc loc pentru Bucuresti-Paris, pentru Paris-Singapore si pentru Singapore-Sydney. Am noroc, ce sa zic…Repede, imi emit biletele si ma duc la check point cu bagajul. Este 19.45 si toti pasagerii au trecut de verificare. Pun geamantanul meu imens pe cantar: 32 de kg. Cate kg aveti voie? Nu stiu, zic eu…D-ra pleaca la biroul Olimpics si se intoarce dupa 10 minute cu vestea: numai 20 kg. Ei, stiam si eu asta, da’ ce sunt prost sa spun…Ii spun ca eu emigrez si ca nu pot lua numai 20 kg. Se induioseaza si imi spune ca sa platesc doar 5 extra. Ok , ma duc sa platesc. Ora 20.00 din nou la biroul Air France. Probleme din nou, in sensul ca nu stie cati bani sa-mi ia pe kg extra. Da telefoane, toti sunt crizati, pana la urma se afla 25 eur/ kg. Caaaaaaaaaaaaat??? Aveti de platit 125 euro. N-am euro le dau dolari, 152 USD mai precis. Nu valoreaza tot bagajul meu atat dar, dau banii sa plec odata. Este 20.10 si alerg la poarta de imbarcare. Dar acolo…..nu se imbarcase nimeni. Probleme cu vremea, nu se poate decola. Pana la urma, la 21.00 avionul Airbus 300 decoleaza spre Paris.

Este prima data cand zbor….Imi pun centura si ma rog sa nu se mai intample ceva. Soarele apune in Bucuresti. Avionul ruleaza pe pista cu motoarele turate la maxim si dupa cateva sute de metri isi ia zborul. Sunt in aer! Oaaauuu, ce senzatie! Nu sunt la geam, sunt pe al doilea scaun de la geam, dar francezul imi da voie sa privesc. Ce frumos e! Avionul se inclina pe o aripa, iar noi vedem Bucurestiul de sus. Este extraordinar in aer! Totul se vede ca in palma, se vad strazile, apa, cladirile. Uite Herastraul! Avionul ia altitudine si toate se fac din ce in ce mai mici. Mici, mici, mici, pana cand nu se mai vad decat ca niste figuri geometrice verzi, maronii sau negre. Trecem de nori iar apoi zburam pe deasupra norilor…Este indescriptibil de frumos! Iti taie rasuflarea atata frumusete. Ajung pe Charles De Gaule la 23.15 ora romaniei (dupa ceasul de la mana). Parisul se vede ca o intandere nesfarsita de lumina. N-am mai vazut asa ceva. Se zareste chiar si turnul Eifel, inundat si el in lumina. Nu degeaba i se zice orasul luminilor…

Avionul nostru are o intarziere 40 de minute iar cel de Singapore trebuie sa plece peste o ora. Pasagerii pentru Singapore si Hong Kong sunt rugati sa coboare primii. Imi fac loc si ajung in fata cu inca patru pasageri de unde ne preia o tipa energica care ne urca intr-un microbuz Renault. Conduce cu viteza printre avioane parcate, masinute care cara bagaje, scari pt avioane, etc. Ajungem in sfarsit in viteza la poarta noastra de imbarcare pentru Singapore dar imbarcarea nu a inceput inca. Se asteapta inca un avion nu stiu de unde. E bine, ca imi mai trag sufletul si ma duc si la toilet.
Pana la urma ma imbarc in avionul Air France pt. Singapore (e un Boeing 777 imens). Avionul asta, pe cat e de imens pe atat e de luxos. Are monitoare pt. fiecare pasager si ni se dau casti, dopuri de urechi si o vizeta pt. dormit. Pe scaune sunt paturi si perne. In sfarsit, la 0.15 (ceasul meu) avionul decoleaza, de data asta mult mai usor, mai lin. Urca rapid la 10000 metri si atinge viteza de croaziera (in jur de 980 km/ora). Pe monitoarele din scaune poti sa vezi traseul, unde se afla in acel moment, viteza, altitudinea, temperatura exterioara (am vazut si –47 grade Celsius!), durata parcursa/restanta, distanta parcursa/restanta, ora estimativa de sosire si ora locala acolo unde ajungi (la Singapore). Sunt 10800 km de la Paris la Singapore care trebuie parcursi in aproximativ 12 ore si jumatate.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 4.78 out of 5)
Loading...

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.